Koniec horúčav vystriedajú výrazné búrky a výdatné zrážky

Peter Minárik
Horúčavy na západe sú minulosťou. Včera ich ukončili búrky. Na východe a juhu bude teplo ešte v nedeľu ale aj tu posledný deň.

Séria niekoľkých extrémne teplých dní, pri ktorých sa teploty šplhali až k +40°C sa stáva minulosťou a nedeľa je posledným teplým dňom. Začiatok nového týždňa prinesie výrazné zrážky, ktoré osviežia naše záhrady a polia.

 

Niekoľko dní do našej oblasti prúdil od juhu veľmi teplý vzduch. Synoptická situácia bola takmer rovnaká a mohli sme hovoriť, že počasie zajtra bude také isté ako včera a dnes. Nadchádzajúce dni však už budú o úplne niečom inom a na predpoveď pomerne obtiažne.

Nad našim území sa totiž vlní studený front. Začiatkom týždňa sa tu naviac prehĺbi plytká tlaková níž. Môžeme s istotou povedať, že na našom území spadne množstvo zrážok. Je však otázne ich rozloženie. Niekoľko posledných behov numerických modelov sa však zhoduje na tom, že výrazné zrážky si užije najmä suchý západ Slovenska. Nasledujúce tri dni tu môže spadnúť do 100 litrov zrážok na štvorcový meter pôdy.

Obrázok 1: Predpoveď celkového úhrnu zrážok nasledujúce 3 dni. Model WRF-ARW

Určite sa však zrážok dostane dostatok na celé naše územie. V nedeľu a v pondelok ich prinesú predovšetkým búrky a v nasledujúcich dňoch dážď. Okrem zrážok nás čaká aj ochladenie. Ochladí sa pod +25°C, ale v priebehu týždňa sa začne pomaly otepľovať, pričom maximálne teploty sa dostanú do +30°C.

Aktuálne vyhliadky do konca mesiaca ešte sľubujú teplé a slnečné dni. Extrémne horúčavy s teplotou nad +35°C však zatiaľ nehrozia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd