Na ISS po prvýkrát zachytili „modrý výtrysk“. Záblesk, ktorý ľudským okom nevidieť

Dominik Cenkner

Vysoko nad búrkovými mrakmi vznikajú podivné elektrické záblesky, ktoré sú tak krátke, že ľudskými očami ich ani nevidieť. Odhalia ich len prístroje. Nové zariadenie na ISS teraz po prvýkrát zaznamenalo jeden takýto výboj zhora. 

O úspechu informovala Európska kozmická agentúra, ESA. Pozorovaný záblesk patrí do kategórie tzv. modrých výtryskov, v angličtine označovaných ako blue jets. Ide o elektrické výboje podobné bleskom. 

Tie vystreľujú z vrcholkov búrkových mrakov až do výšky 50 km nad povrch Zeme do stratosféry. Trvajú len milisekundy a od ľudí sú naviac väčšinou tienené mrakmi. Preto ich zo Zeme vedci pozorujú len vzácne. 

Aj kvôli tomu boli po prvýkrát pozorované až v 90. rokoch 20. storočia. Ich existenciu však popisoval už v roku 1925 fyzik Charles Wilson. Prvý snímok pochádza z roku 1989 a zhotovený bol len úplnou náhodou. 

Vedci sa v posledných rokoch pokúšajú pozerať na tieto nadoblačné blesky inak - zhora, kde im vo výhľade nebránia ani mraky, ani atmosféra. Jeden z prístrojov, ktorý je schopný takýto výboj zachytiť sa nachádza aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici. 

Zachytiť tieto javy je síce ťažké, ale dôležité. Ich dopad na vývoj počasia na Zemi je doposiaľ v podstate neznámy. 

Niektorí vedci však predpokladajú, že by mohli ovplyvňovať koncentrácie skleníkových plynov v zemskej atmosfére. Aj preto sa im v posledných rokoch venuje zvýšená pozornosť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd