Láva zo sopky na Havaji zničila už 71 domov

Kilauea Peter Minárik

Už štvrtý týždeň sa stretávajú obyvatelia havajského Veľkého ostrova s následkami erupcie sopky Kilauea. Láva zatiaľ zničila 71 domov, z toho dvadsať len v posledných dvoch dňoch, oznámili úrady. 

Vulkán Kilauea stále chŕli lávu. Kilauea je aj takmer po štyroch týždňoch stále nepokojná, v utorok vyvrhla popolček do výšky 4600 metrov, uviedli geológovia. Ďalším stovkám ľudí bolo nariadené, aby opustili okolie vulkánu. Láva prúdi z niekoľkých trhlín, ktoré blokujú cesty a zničili desiatky budov. Ničí tiež elektrické vedenia - podľa CNN nie je jasné, koľko ľudí je v súčasnej dobe bez prúdu.

Podľa vulkanológov môže terajší stav trvať aj niekoľko mesiacov. Obdobná situácia nastala podľa pamätníkov v roku 1955, kedy Kilauea komplikovala obyvateľom ostrova život takmer tri mesiace.

Kilauea je vysoká 1200 metrov a je jedným z najaktívnejších vulkánov na svete. Aktivitu vykazuje prakticky nepretržite od roku 1983. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia láva z tejto sopky zničila cez 200 domov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd