Leto začne 21. júna. Na väčšine nášho územia zmizne astronomická noc

Veronika Sádovská

Letný slnovrat nastane tohto roku 21. júna o 5. hodine a 32. minúte stredoeurópskeho letného času. Na severnej pologuli sa tak začne astronomické leto a na južnej zima.

Naše územie sa nachádza na severnej pologuli, kde platí, že čím severnejšie ideme, tým je dĺžka slnečného svitu počas dňa dlhšia. Za obratníkom dokonca pol roka vôbec nezapadne.

Avšak za týmto úkazom nemusíme cestovať veľmi ďaleko, niečo podobné môžeme pozorovať aj na Slovensku, hlavne na severnej polovici územia. Počas leta u nás na niekoľko dní (v závislosti od lokality) zmizne astronomická noc. To znamená, že nie je úplná tma a Slnko nezostúpi pod 18 stupňov (a nižšie) pod obozorom.

Práve v okamihu letného slnovratu sa severná pologuľa nakloní k Slnku v najbližšom bode. Slnko žiari kolmo na oblasť obratníka Raka a teda, ak by ste vtedy stáli na obratníku, nebudete vrhať žiaden tieň. Preto má Slnko v lete silnejšiu intenzitu a vystupuje vysoko na obzor, rovnako slnečný svit trvá najdlhšie. Napríklad v Žiline vyjde Slnko 21. júna o 4:39 a zapadne o 20:54. Deň tak bude mať o 10 minút viac ako napríklad v Bratislave.

Počas najkratších nocí ani u nás Slnko nestihne klesnúť 18 stupňov pod obzor a teda nenastáva astronomická noc. Napríklad v Košiciach vyjde slnko 21. júna o 21. júna o 4:32 a zapadne o 20:42. Do 21:24 bude trvať občiansky súmrak, kedy je ešte dosť vidno na to, aby sa dalo napríklad čítať bez umelého osvetlenia, samozrejme vonku. Slnko vtedy klesne na 6 stupňov pod obzorom.

Po ňom nasleduje nautický súmrak do 22:24 a po ňom astronomický súmrak, kedy bude možné vidieť len najjasnejšie objekty na oblohe. Potrvá asi do 2:50 nasledujúceho rána a Slnko bude len asi 17 stupňov pod obzorom a nenastane astronomická noc.

V spomínaných Košiciach bude obdobie bez astronomickej noci trvať od 16. do 27. júna, v Žiline dokonca od 8. júna do 4. júla, pretože leží severnejšie. V takom Zvolene to budú len 4 dni, 19. do 23. júna. V Bratislave nastáva krátka astronomická noc aj v čase slnovratu a bude trvať približne hodinu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd