Na Islande sa otvorila nová trhlina. Pozrite si ako z nej chrlí láva

Ľubomír Franko

Ešte 19. marca došlo na Islande k erupcii sopky. Doteraz išlo o pokojnú erupciu z jednej trhliny, nachádzajúcej sa v pohorí Fagradalsfjall. Z trhliny pokojne vyteká láva, ktorá zalievala údolie. Na Veľkonočný pondelok sa vytvorila nová trhlina, ktorá je vzdialená len niekoľko stoviek metrov od tej prvej. Potoky lávy, ktoré z nej začali vytekať, zaplavujú ďalšie údolie.

Ešte 19. marca o 21:45 nášho času došlo na Islande k erupcii sopky. Ide o pokojnú erupciu, pri ktorej vyteká z trhliny láva. Tá postupne počas uplynulých týždňov a dní zaplavovala menšie údolie.

Tento jav prilákal do oblasti stovky turistov a od vtedy sa stalo miesto erupcie najžiadanejšou atrakciou Islandu. Niet sa ale čomu čudovať. Ide naozaj o prekrásne prírodné divadlo.

Postupne sa v oblasti trhliny z vychladenej lávy vytváral kopec, ktorý dosahuje výšku už niekoľkých desiatok metrov. Láva, ktorá sa vylievala do údolia, vytvorila takisto niekoľko metrov hrubú vrstvu vyhasnutej horniny.

Nová trhlina na Veľkonočný pondelok

Na Veľkonočný pondelok popoludní sa len 700 metrov severovýchodne od miesta prvej erupcie vytvorila nová trhlina. Dôvodov môže byť viac, no väčšina vedcov sa zhoduje na jednom scenári.

Pod povrchom má magma určitý tlak. Tým, že na mieste prvej erupcie sa postupne vytvoril kopec, na výtrysk magmy bola nutná čoraz väčšia sila. Z toho dôvodu sa musel tlak uvoľniť niekde inde. 

Z trhliny dlhej asi 200 metrov začala ihneď vytekať láva, ktorá začala stekať do nižšie položeného údolia.

Dokedy bude trvať erupcia?

Vedci nevedia presne povedať, dokedy bude erupcia prebiehať. Zhodujú sa však na tom, že by mala trvať ešte týždne až mesiace. Niektoré odhady dokonca hovoria aj o rokoch.

Môžeme tak konštatovať, že erupcia ešte nejaký ten čas potrvá. Islandskí vulkanológovia dokonca predpokladajú, že v prípade v prípade dlhšej erupcie by sa láva mohla dostať až do mora, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov južne od erupcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd