Na pláži Freshwater West, známej z filmov Harry Potter, sa kopia ponožky. Úrady varujú turistov

Dominik Cenkner

O pár dní si pripomenieme 12 rokov od vydania filmu Harry Potter a Dary smrti 1. Nezainteresovaný divák už na príbehy o mladom čarodejníkovi a jeho kamarátoch i nepriateľoch zabudol. Skalní fanúšikovia však nezabúdajú. Ako sa však ukazuje, niekedy to môže byť problém.

Skôr ako prejdeme k podstate, máme pre vás jedno, pre náš web netypické, oznámenie. Nasledujúci text bude totiž obsahovať zásadný spoiler (prezradenie deja) z filmovej ságy Harry Potter.

Úrady vo waleskom grófstve Pembrokeshire žiadajú fanúšikov Harryho Pottera, aby neodkladali ponožky na miestnu pláž, pretože poškodzujú životné prostredie. Scéna smrti škriatka Dobbyho, ktorý sa v príbehu stal slobodným vďaka darovanej ponožke, sa natáčala na pláži Freshwater West.

Na mieste, ktoré je obklopené ponožkami, bol vytvorený pamätník Dobbyho. Fanúšikovia čarodejníckej série tam dodnes chodia vzdávať hold svojej obľúbenej postave.

„Dobbyho pamätník zostane na svojom mieste, aby si ho mohli fanúšikovia vychutnať,“ uviedla vo vyhlásení organizácia na ochranu prírody National Trust Wales. „Prosíme však návštevníkov, aby sa pri pamätníku len odfotili a pomohli tak chrániť životné prostredie.“

Odborníkov znepokojuje aj množstvo pomaľovaných kameňov, zdroj: thirdeyetraveller.com
Odborníkov znepokojuje aj množstvo pomaľovaných kameňov, zdroj: thirdeyetraveller.com

Ohrozená miestna fauna a flóra

V priebehu rokov vyrástla na pobreží mohyla z kameňov, ktorú zdobia rôzne predmety pripomínajúce príbehy o Harrym Potterovi a škriatkovi Dobbym. Podľa odbornej štúdie, ktorej autori monitorovali okolie jaskyne osem mesiacov, by tieto objekty mohli nenávratne poškodiť miestnu faunu a flóru.

Problematické sú najmä uvoľnené farby alebo malé časti. Tie by mohli uniknúť do morského prostredia a potravinového reťazca a ohroziť voľne žijúce živočíchy.

V knihách o malom čarodejníkovi je škriatok Dobby jeho veľkým obdivovateľom, ktorý sa mu snaží pomôcť. Škriatkovia však patria svojim pánom, ktorých nesmú zradiť.

Jediným spôsobom, ako sa dostať z dosahu zlého pána, je darovaný kus odevu, ktorý Dobby získa vďaka Potterovej ľstivosti. Na záver len dodáme, že filmová scéna Dobbyho smrti sa natáčala na pláži v roku 2010. Aj to tak ukazuje, že fanúšikovia svoju knižnú či filmovú sériu milujú aj dlhé roky od jej skončenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd