Fénový efekt spôsobuje problémy a výpadky elektriny

Peter Minárik

Na našom území silnie vietor, ktorý bude v nasledujúcich hodinách ešte silnejší. Na severe sa prejavuje aj výrazný fénový efekt. Prvé obce sú bez dodávok elektrickej energie.

Na našom území aktuálne fúka veľmi silný vietor, ktorý po 2:00 ešte zosilnie. Nárazy vetra sa šplhajú nad 20 m/s. Najsilnejší vietor je v oblasti Veľkej a Malej Fatry. 

Na Krížnej bol zatiaľ zaznamenaný najsilnejší vietor. Poryv vetra dosiahol 27,4 m/s pri priemernej rýchlosti 22,3 m/s, čo sú len dve desatiny od víchrice.

Vietor zosilnie

Silný vietor by však počas noci mal ešte zosilnieť. Najsilnejší sa očakáva po 2:00, kedy na západnom Slovensku sa aj v nižších polohách môžu nárazy vetra šplhať k hodnote 25 m/s. Na horách by malo fúkať s nárazmi cez 30 m/s.

Vyskytuje sa fénový efekt

Na našom území aktuálne môžeme pozorovať výskyt fénového efektu. Ten sa však nevyskytuje len na našom území, ale aj v Alpách, kde spôsobuje poriadne komplikácie.

Fénový efekt sa prejavuje tak, že akonáhle vzduchová masa prekročí horskú prekážku, kde stratí vlhkosť, začne tento vzduch klesať do údolia, pričom jeho rýchlosť sa zvýši a začne sa otepľovať. S klesajúcou výškou tak stúpa teplota vzduchu a súčasne silnejšie fúka.

Fénový efekt môžeme pozorovať veľmi výrazne v Žiline, teda v oblasti, kde je aktuálne najveternejšie. Teplota o 23:00 dosiahla +21 °C.

Vietor spôsobuje problémy

Silný vietor spôsobuje na našom území aj prvé problémy. Energetici majú výjazd v dedinách pri Zvolene. Ide o oblasti: Podzámčok, Michalková, Kráľová, Sekiel.  V týchto lokalitách sú bez dodávok elektrickej energie.

Fénový efekt sa však výrazne prejavuje aj v Alpách. Tie aktuálne trápia povodne, no aj silný vietor. Len v Štajersku je aktuálne porucha na 190 trafostaniciach.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd