Na Slovensko mieri ďalšia vlna výdatných zrážok. Na horách bude snežiť. Kde spadne najviac zrážok?

Peter Minárik

Nadchádzajúce hodiny prinesú do našej oblasti ďalšiu vlnu výrazných zrážok. Zrážky, ktoré sa čakajú zasiahnu mnohé oblasti, vrátane Slovenska, pričom vo vyšších polohách pôjde o zrážky snehové. Spadnúť môžu desiatky milimetrov.

Zatiaľ čo prvá polovica víkendu priniesla na naše územie síce chladné, ale pokojné počasie, tak druhá polovica víkendu prinesie do našej oblasti výdatné zrážky. Nad Jadranom sa totiž nachádza tlaková níž, ktorá do alpskej oblasti priniesla počas uplynulej noci pomerne výdatné zrážky, ktoré boli vo výške nad 1500 m n.m., lokálne aj nižšie snehové, pričom napadlo až 25 cm snehu.

Teraz sa rozsiahle zrážkové pole spojené s touto tlakovou nížou dostane do našej oblasti a prinesie zrážky, vrátane sneženia aj na naše územie.

Pršať začne už večer

Prvé zrážky zaznamenávame už práve v týchto chvíľach v krajných južných okresoch. Zrážky však zatiaľ nie sú výdatné. To sa však zmení v noci na nedeľu.

Od juhozápadu sa začne nad naše územie nasúvať rozsiahle zrážkové pole. To bude súvisieť s tlakovou nížou, ktorá sa rýchlo presunie z Jadranu, cez Balkán, Rumunsko až nad Ukrajinu.

Vo večerných a v nočných hodinách sa postupne od juhu rozprší na mnohých miestach stredného a východného Slovenska. Na západe sa taktiež očakávajú zrážky, ale nebudú ani plošné a ani výdatné.

Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na východnom Slovensku, kde by do nedeľňajšieho rána mohlo spadnúť aj viac ako 20 mm zrážok. Počas rána budú zrážky ustávať, avšak v priebehu nedele nás čakajú ďalšie zrážky, ktoré na hory prinesú aj čerstvý sneh.

Na horách bude snežiť

Vplyvom chladného prúdenia aktuálne na našom území klesá hranica sneženia. Tá sa postupne v priebehu nedele zníži na úroveň okolo 1500 m n.m. Zrážky by na severe Slovenska mali naberať na intenzite v nedeľu popoludní.

Od výšky 1500 m n.m. sa očakáva sneženie. Snehové vločky tak nečakajú len Vysoké a Nízke Tatry, ale aj ďalšie vrcholy našich hôr. Nová snehová pokrývka sa však očakáva predovšetkým od výšky 2000 m n.m., kde môže napadnúť aj niekoľko centimetrov nového snehu.

Nadchádzajúce hodiny tak prinesú na naše územie pomerne významné zrážky, ktoré zasiahnu najmä východ a sever územia. Očakávané rozloženie zrážok nájdete pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd