Nad Karibským morom sa formuje tropická búrka Lisa. Môže ohroziť Strednú Ameriku

Zuzana Macháčová

Situácia v Karibskom mori je opäť nepokojná. Formuje sa nová tropická búrka Lisa. Americké meteorologické organizácie varovali, že tento jav bude silnieť. 

Podľa správ meteorológov sa v Karibskom mori vytvorila ďalšia tropická búrka. Obyvatelia karibských a stredoamerických krajín môžu byť opäť vystavení nebezpečenstvu.

Lisa dostala svoje meno v pondelok. Stala sa 12. pomenovanou búrkou atlantickej hurikánovej sezóny. Predpokladá sa, že Lisa prinesie vietor so silou tropickej búrky. 

Varovanie pre ostatné krajiny

Obyvatelia, ktorí žijú na pobreží Strednej Ameriky, najmä v Belize a na polostrove Yucatán, by mali sledovať vývoj tohto živlu. Predpovede potvrdilo aj americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Odborníci dodali, že tento jav bude v nasledujúcich dňoch silnieť. Očakáva sa, že Lisa sa bude pohybovať smerom na západ. Spojeným štátom sa zatiaľ vyhne.

Centrum búrky sa momentálne nachádza 285 kilometrov južne od Kingstonu na Jamajke. Vietor v nárazoch dosahuje rýchlosť až 65 km/h. 

Búrka prichádza len niekoľko týždňov po silnom hurikáne Ian. Ten spôsobil na Floride veľké škody. Živel sa 28. septembra priblížil k pobrežiu ako hurikán štvrtej kategórie. 

Priniesol nárazy vetra s rýchlosťou až 240 km/h. Približne 2,5 milióna ľudí zostalo bez elektrickej energie.

Aj štart misie Artemis l bol kvôli tropickej búrke lan odložený.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd