Nad Slovensko prenikli jedovaté plyny zo sopky na Kanároch

Veronika Salayová

Nad Slovensko prenikol oxid siričitý − jedovatý plyn so štipľavým zápachom. Oxid siričitý sa nachádza v atmosfére a prenikol k nám až z Kanárskych ostrovoch v dôsledku erupcie sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma. 

Zvýšené množstvo oxidu siričitého zrejme preniklo aj nad územie Slovenska, informuje TASR. Zvýšené koncentrácie zaznamenali rovnako aj v Česku.

„Je zrejmé, že zvýšené množstvo oxidu siričitého preniklo aj nad územie Slovenska, ale nachádza sa v atmosfére vo vyšších výškach. Na staniciach Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia SHMÚ sme nezaznamenali zvýšené koncentrácie oxidu siričitého,“ povedal pre TASR Martin Kremler z odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ.

Vplyvom vyššieho množstva tohto jedovatého plynu vo vyšších hladinách troposféry môže dôjsť ku krátkodobému slabému zníženiu pH zrážok, ako priblížil Kremler.

Erupcia sopky priniesla veľkú koncentráciu oxidu siričitého aj nad územie Česka, informuje ČT24.

Hrozí vznik kyslých dažďov

Oxid siričitý nachádzajúci sa v atmosfére môže reagovať s vodnou parou, v dôsledku čoho dochádza k vzniku kyseliny sírovej.

Tá sa potom môže stať súčasťou dažďových kvapiek, ktoré pri zrážkach padajú k zemskému povrchu, čím vzniká kyslý dážď.

„V súčasnosti takto vyvolané kyslé dažde budú mať len veľmi mierne znížené pH, teda budú len veľmi slabo kyslé,“ uviedla televízia. 

Kyslé dažde majú neblahý vplyv najmä na prírodu. Môžu zvýšiť kyslosť pôdy, ničiť stromy a ovplyvniť chemickú rovnováhu v jazerách a riekach. 

Ostrov La Palma zasiahli dnes ďalšie zemetrasenia s magnitúdou 3,0 v dôsledku ktorých sa zrútila ďalšia časť kráteru vybuchujúcej sopky. Zrútenie krátera opäť spôsobilo výron lávy. Tá smeruje do Atlantického oceána. 
 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd