Najhoršia katastrofa v dejinách planéty? Toxická „polievka“ namiesto vody

Veronika Salayová

Pred štvrť miliardou rokov došlo na našej planéte k najhoršiemu vymieraniu živých organizmov v dejinách. Príčinou boli vulkanické erupcie, ktoré uvoľnili do atmosféry obrovské množstvá emisií skleníkových plynov, a týmto sa začal celý proces postupného vymierania všetkého živého, uvádza nová štúdia. 

Masové vymieranie na konci permu pred zhruba 252 miliónmi rokmi bolo podľa vedcov vôbec najhoršie katastrofou v dejinách planéty. V dôsledku kataklyzmatických zmien vymrelo viac ako 80 % všetkých vodných a suchozemských druhov.

Príčinou boli vulkanické erupcie, ktoré uvoľnili do atmosféry obrovské množstvá emisií skleníkových plynov, čím teploty stúpli natoľko, že nedokázali prežiť takmer všetky druhy v oceánoch a na súši. 

Nová štúdia medzinárodného vedeckého tímu vysvetlila, ako zvieratá všetkých druhov hynuli kvôli toxickým siniciam vo vode, ktoré sa vďaka novým klimatickým podmienkam vo veľkom premnožili.

Sinice totiž, ak sa premnožia, vyčerpávajú z vody voľný kyslík a uvoľňujú do vody toxíny. Keď paleontológovia a geológovia preštudovali fosílne záznamy z okolia Sydney, zistili, že práve toto sa stalo na konci permu, krátko potom, čo začali vybuchovať sopky.

Ak sinice získajú prevahu...

Štúdia dokazuje, že množstvo nových siníc bolo vtedy enormné a praveké vody doslova vyzerali ako jedovatá hustá polievka. Príčiny boli nasledovné: vysoké emisie skleníkových plynov, vysoké teploty a dostatok živín.

Kvôli vysokým teplotám po erupciách sopiek a po rozsiahlych požiaroch uschli stromy, erózia odniesla pôdu do riek a jazier a zabezpečila tak mikroorganizmom dostatok potrebných živín pre ich ďalšie množenie. 

Podľa autorov štúdie sú tieto výsledky dôležité aj pre súčasnosť. V dôsledku klimatických zmien totiž siníc rýchlo pribúda a objavujú sa aj prvé prípady „otrávených“ vodných plôch. 

Štúdia upozorňuje aj na ďalšie paralely s obdobím permu, ako sú zvyšujúce sa teploty, emisie skleníkových plynov, požiare, výbuchy sopiek či erózie pôdy. Výhodou ľudstva sú vedomosti, poznanie a snáď aj schopnosť poučiť sa...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd