NASA na padák, ktorý zniesol Perseverance na Mars, ukryla tajný odkaz

Dominik Cenkner

Vo štvrtok 18. februára všetci nadšenci vesmíru sledovali, či sa sonde Perseverance podarí pristáť na červenej planéte. Podarilo sa to aj vďaka padáku, ktorý sondu bezpečne dopravil na povrch Marsu.

Presne v tom padáku, ktorý k povrchu Marsu zniesol Perseverance, sa ukrýval tajný odkaz, ktorý bol dobre zašifrovaný. Teda asi nie až tak dobre, keďže sa ho podarilo rozlúštiť.

Všetko to začalo v pondelok, kedy NASA zverejnila prvé zábery robotickej sondy na povrchu Marsu. Na nich bolo vidieť aj padák s bielymi a oranžovými pruhmi. Jeho podoba ihneď zaujala ľudí, ktorí sa zaujímajú o vesmír a zrejme aj o šifrované odkazy. 

Ti totiž počas nasledujúcich pár hodín prišli na to, že padák v sebe skrýva odkaz. „Dare Mighty Things“, tak znie nápis, ktorý sa im podarilo rozlúštiť. Do slovenčiny by sme túto vetu mohli preložiť ako „Odvážte sa k veľkým veciam.“

Slová, ktoré pred rokmi povedal americký prezident Theodore Roosevelt, sú mottom Laboratória tryskového pohonu v americkej Pasadene, z ktorej sa Perseverance riadi.

„Vyzerá to tak, že internet našu hádanku rozlúštil za približne 6 hodín. Existuje niečo, čo ty, internetová komunita nedokážeš?“ pýta sa na Twitteri hlavný inžinier projektu Adam Steltzner.

K napísaniu odkazu inžinieri použili binárny kód. Okrem spomínaného citátu taktiež na padák umiestnili GPS súradnice pasadenského laboratória.

Výrazné vzory sa navyše hodia aj na určenie orientácie padáka. Kontrastné sekcie naviac môžu byť užitočné pri sledovaní rôznych častí padáku pri jeho nafukovaní.

Na záver už len dodáme, že úlohou sondy Perseverance, ktorá na planéte Mars pristála už pred niečo vyše týždňom, je pátrať po stopách mikrobiálneho života v dávnej minulosti. Taktiež však musí plniť úlohy spojené s prípravou budúcich výprav ľudí na Mars.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd