Sonda Perseverance dnes zažije „7 minút hrôzy“. Podarí sa pristátie na červenej planéte?

Dominik Cenkner

Po tom, čo sa na obežnú dráhu okolo Marsu minulý týždeň dostali sondy Al Amal a Tianwen 1, budeme dnes svedkami ďalšej veľkej udalosti. Naživo ju budete môcť sledovať aj so slovenským komentovaním.

Ak všetko pôjde dobre, dnes približne o 22. hodine nášho času si budeme môcť vychutnať prílet a pristátie veľkého amerického prieskumného robota, ktorý dostal meno Perseverance.

Áno, americký stroj sa totiž nielenže pokúsi dostať na obežnú dráhu Marsu, ale priamo z preletovej trajektórie prevedie mimoriadne zložitý pristávací manéver. Ten bude trvať sedem minút a keďže sa nedá s určitosťou povedať, či bude úspešný, dostal pomenovanie „Sedem minút hrôzy“.

Všetko sa to začalo 30. júla 2020, kedy raketa Atlas-V vyniesla šesťkilové vozidlo Perseverance o veľkosti stredného osobného automobilu do vesmíru. Pristátie na Marse je naplánované na dnes o 21:55 h nášho času v oblasti marsovského kráteru Jazero.

Ten bol podľa vedcov kedysi dávno skutočným jazerom plným možno sladkej vody. Tam bude stroj, ktorý si so sebou vezie aj malý dvojrotorový prieskumný vrtuľník Ingenuity, pátrať po stopách prípadného dávneho života a zbierať vzorky, ktoré by mohli byť niektorou z ďalších misií dopravené naspäť na Zem.

Misia by mala trvať jeden marsovský rok, čo sú približne 2 roky života na Zemi. Vráťme sa však späť k už spomínanému pristávaniu, ktoré bude najzložitejšie z celej misie.

Pristátie na Marse prevedie sonda Perseverance priamo z preletovej trajektórie, bez zaparkovania na obežnej dráhe. Ide o poslednú fázu šesť a pol mesiaca trvajúcej cesty medzi planétami Zem a Mars.

Najrizikovejšia časť celej misie začne pri rýchlosti 5,9 km/s vstupom do horných vrstiev atmosféry Marsu. V tom okamihu vyšle sonda inžinierom na Zemi správu o tom, že bol zaznamenaný kontakt s atmosférou planéty. Tento signál však NASA zaznamená až o 12 minút neskôr, teda vo chvíli, keď už bude Perseverance 5 minút na povrchu Marsu. Pokiaľ sa preto sonda v určený čas neozve, bude to znamením, že pristátie neprebehlo v poriadku. Detailne je celý postup vysvetlený v nasledujúcom videu.

Na záver už len dodáme, že o toto veľké divadlo nebudú ukrátení ani slovenskí fanúšikovia. Nielenže bude voľne dostupné vysielanie prostredníctvom internetu, ale špeciálny priamy prenos pripravuje aj RTVS :2. Ten bude odvysielaný v rámci relácie Experiment Špeciál, ktorý začne už o 20:55 h a vysielaný bude aj prostredníctvom sociálnej siete. Hosťom v štúdiu bude navyše astronóm Jiří Šilha, ktorý celé dianie bude odborne komentovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd