Nezvyčajne vysoké úrovne smogu vyvolali poplach v Dillí

Nezvyčajne vysoké úrovne smogu vyvolali poplach v Dillí
Dillí Peter Minárik

Nezvyčajne vysoké úrovne smogu vyvolali v pondelok poplach v širšej aglomerácii Dillí. Stav smogovej kalamity - obvyklý v tomto regióne skôr pre zimné mesiace - spôsobili pretrvávajúce horúčavy a prašné búrky v severnej Indii, informovala tlačová agentúra AFP.

Index kvality vzduchu, ktorý zverejňuje indická vláda, dosiahol v pondelok úroveň "veľmi zlá", pričom množstvo emisií pevných častíc vo vzduchu dosiahlo až päťnásobok normálnej bezpečnej úrovne.

Hoci Naí Dillí - najznečistenejšie hlavné mesto na svete - býva počas zím pravidelne zahalené toxickým smogom z výfukových plynov, poľnohospodárskej výroby a tovární, k podobným kalamitám tam v lete podľa AFP dochádza len zriedkavo.

 "Momentálne sme uprostred búrkovej sezóny. Silný vietor dvíha kúdole prachu. Veríme však, že je to len dočasný stav, ktorý sa v priebehu jedného alebo dvoch dní zmení spolu s príchodom dažďov," uviedli v tejto súvislosti pre AFP predstavitelia Indického meteorologického úradu (IMD).

 Úroveň znečistenia vzduchu začala v hlavnom meste Indie narastať iba deň po tom, ako minister pre cestnú dopravu a diaľnice Nitin Gadkarí avizoval, že vláda do troch rokov vyčistí vzduch v širšej aglomerácií Dillí.

 "Naša vláda uskutočnila na 100 percent nekorupčnú, transparentnú, časovo ohraničenú, na cieľ orientovanú a kvalitnú prácu, vďaka ktorej bude mať Dillí do troch rokov čistú vodu aj vzduch," vyhlásil Gadkarí minulý štvrtok počas predvolebnej tlačovej konferencie.

(zdroj: TASR)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd