Nízka hladina vody komplikuje vodnú dopravu. Kontajnery s tovarmi napĺňajú prístavy

Veronika Sádovská

Rýnom naďalej tečie málo vody. Dôsledky pociťujú aj poskytovatelia logistických služieb. Niektoré z ich kontajnerov nemusia naložiť na lode, aby boli schopné plávať v plytšej vode.

"Stále existuje niekoľko lodí s plytkým ponorom," vysvetľuje Marco Speksnijder, manažér Contargo Rhein-Neckar v prístave Ludwigshafen/Mannheim. Reaguje tak na to, že sucho spôsobuje komplikácie aj v lodnej doprave.

Plavidlá sú však naložené len čiastočne. Namiesto približne 150 až 200 kontajnerov v súčasnosti prepravujú len približne 20 až 30 kontajnerov. A to znamená že prístavy sa plnia kontajnermi a dodávky tovarov začínajú meškať.

Prístavy sa čoskoro naplnia

„Terminály prístavov sú už teraz zaplnené asi na 85 percent, ale to je spôsobené aj dôsledkami ukrajinskej vojny a zatvorením prístavu v Šanghaji,“ hovorí Speksnijder. Dôsledky sucha ešte len pocítia.

V tomto prístave sú schopní takto fungovať ešte týždeň. Potom sa kapacita naplní na 100%.

Kontajnery prepravujú vlakom

Tovary v kontajneroch začali prepravovať vlakom. Poskytovateľ logistických služieb Contargo teraz zavádza novú logistickú stratégiu: dvakrát týždenne sa kontajnery neprevážajú cez Rýn, ale po železnici z Mannheimu do Duisburgu vlakom.

Prepravou vlakom sa kontajnery dostanú do príslušného námorného prístavu včas, aby ich bolo možné následne naložiť na lode.

Jediným problémom je, že mnohé vlakové spoje sú už plne obsadené. Okrem toho chýbajú vodiči a personál a teda znova nastáva otázka meškania dovozu tovarov.

Niektoré lode sú ešte stále schopné Rýn preplávať, avšak už s menším a ľahším nákladom. Pomôcť môžu len trvalé zrážky a zvýšenie vodnej hladiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd