Nová prognóza: Atlantik čaká opäť nadpriemerná sezóna hurikánov

Veronika Salayová

Prvé prognózy odborníkov sa zhodujú, že aj tento rok bude hurikánová sezóna v Atlantiku mimoriadne aktívna, aj keď zrejme nie taká prudká ako minulý rok.

Nadchádzajúca sezóna hurikánov môže byť podľa prvej prognózy odborníkov z Colorado State University nadpriemerná, aj keď nie taká prudká ako v minulom roku. 

„USA by sa mali pripraviť na šiesty rok nadpriemerného počtu hurikánov v Atlantiku,“ tvrdia predpovede prognóz Colorado State University (CSU) v prvej oficiálnej predpovedi na rok 2021

Koľko búrok sa očakáva?

Vedci odhadujú, že v Atlantiku bude tohtoročnú sezónu 17 pomenovaných búrok, ktoré by mohli formovať osem hurikánov a štyri hurikány môžu byť deštruktívne s nárazmi vetra nad 180 km/h. 

Sezóna hurikánov v Atlantickom oceáne sa začína 1. júna a trvá 30. novembra. Podľa predpovede všetko nasvedčuje tomu, že bude aktívna aj nadchádzajúca sezóna, ale vyskytnú sa menej nebezpečné javy ako vlani.

Minulý rok bola hurikánová sezóna v Atlantiku v mnohých smeroch rekordná. Menovaných búrok bolo vtedy až 30.

Nové výpočty

Národná oceánska a atmosférická služba (NOAA) v piatok uviedla, že už nebude používať obdobie rokov 1981 až 2010 na stanovenie priemerného počtu búrok, ktoré sa vyskytnú v nasledujúcich rokoch. Teraz ich vypočíta na základe novších údajov z rokov 1991 až 2020.

Očakáva sa, že NOAA tento rok zverejní svoje prognózy ohľadom hurikánovej sezóny v Atlantiku od 15. mája, teda o dva týždne skôr ako zvyčajne.

Ak sa prognózy z  Colorado State University naplnia, bude to ďalší rok s nadpriemerným počtom búrok a ničivými hurikánmi. Vedci už od roku 2016 pozorujú zvýšenú búrkovú aktivitu. Môžu za to podľa nich globálne otepľovanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd