Nový Zéland zasiahli obrovské záplavy. Ľudia uviazli v autobusoch, uzatvorili sa letiská

Zuzana Macháčová

V najväčšom novozélandskom meste Auckland bol vyhlásený núdzový stav. Silné dažde spôsobili obrovské záplavy. Mnohí ľudia museli opustiť svoje domovy. Letiská v meste boli zatvorené a aj koncert Eltona Johna museli zrušiť. 

Severný Nový Zéland v piatok zasiahli prívalové dažde. Najvážnejšia situácia bola v Aucklande, kde bolo pod vodou mnoho štvrtí. Povodňová voda zaplavila letiskový terminál a mnohé verejné budovy.

Podľa novozélandskej meteorologickej služby spadlo v piatok v Aucklande takmer 400 litrov zrážok na meter štvorcový. V mnohých oblastiach sa očakávajú ďalšie výdatné zrážky a v noci z piatka na sobotu by mohlo dôjsť k ďalším záplavám a zosuvom pôdy.

Starosta Aucklandu, Wayne Brown, vyhlásil núdzový stav vzhľadom na rozsah škôd, potrebu evakuácie ľudí a ďalšie poruchy spôsobené počasím. Toto rozhodnutie tiež umožňuje udeliť vládnym agentúram viac právomocí.

Záplavy na Novom Zélande, zdroj: Reuters
Záplavy na Novom Zélande, zdroj: Reuters

Evakuácia a zablokované cesty

Záplavy postihli veľkú časť severných, severozápadných a západných oblastí mesta. Podľa niektorých zdrojov sa v okrese Wairau Valley utopila jedna osoba.

Obyvateľov postihnutých oblastí upozornili, aby sa pripravili na evakuáciu. V meste West Auckland bolo otvorené evakuačné centrum. Počet evakuovaných osôb zatiaľ nebol oznámený.

V mnohých častiach mesta prebiehali od rána záchranné práce. Hasiči sa pomocou člnov dostávali k zaplaveným domom a pomáhali obyvateľom. Záplavy zablokovali diaľnice a prívaly vody uväznili ľudí v autách a autobusoch.

Záplavy na Novom Zélande, zdroj: Reuters
Záplavy na Novom Zélande, zdroj: Reuters

Dopravný úrad v Aucklande na sociálnych sieťach napísal: „V dôsledku silného dažďa a záplav došlo k rozsiahlemu narušeniu verejnej dopravy, ak môžete, zostaňte doma."