Opustených psov v okolí sopky kŕmia dronmi. Majitelia odišli bez nich

Veronika Sádovská

Tisícky ľudí museli byť evakuovaní z okolia ešte stále činnej sopky La Cumbre Vieja. Niektorí z nich nechali doma svojich psích miláčikov.

Niektorí obyvatelia v strachu pred erupciou utiekli zo svojich domovov a nechali tam svojich domácich miláčikov. Iní dlho nechceli domovy opustiť a odišli až keď bola láva veľmi blízko.

Tri týždne sú tak zvieratá hladné a smädné bez možnosti uniknúť. Obklopuje ich žeravá láva a dostať sa k nim po zemi nie je možné.

Dve spoločnosti z Kanárskych ostrovov sa rozhodli zvieratám pomôcť a pomocou dronov im zhadzujú jedlo a vodu. Psy sú vychudnuté, smädné a veľmi slabé.

Psy sa nachádzajú v dedine Todoque v oblasti s príznačným názvom La Isla Bonita, teda Krásny ostrov. Po výbuchu sopky je to už skôr pustý ostrov. Teda až na týchto psov. Región je jedným z posledným miest, kde sa dostala láva, preto si možno majitelia mysleli, že evakuácia nepotrvá dlho a po svojich miláčikov sa budú môcť vrátiť. Avšak už sú tam vyše troch týždňov.

Po evakuácii ľudí, úrady z ostrova vzali aj hospodárske zvieratá. Týchto domácich miláčikov, pokiaľ si ich nevzali ich majitelia, z ostrova neodniesli. Minulý utorok evakuovali z oblsti posledných 800 ľudí.

O zvieratá sa starajú dobrovoľníci a veterinári, pozorovať ich  však môžu len pomocou dronu. Niektorým zvieratám sa podarilo utiecť, ale majú rany a popáleniny od lávy či padajúcich trosiek domov.

Psy nemožno zachrániť ani vzduchom, kvôli horúcemu vzduchu, ktorý stále vychádza z lávy. Ten by mohol poškodiť rotory helikoptéry. Keďže je láva stále horúca, nie je to možné ani po zemi. Zatiaľ sú teda zvieratá odkázané jedlo a vodu, ktoré im zhadzujú dronmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd