Kalamita: Bez elektriny sú tisícky domácností

Kalamita: Bez elektriny sú tisícky domácností
Veronika Salayová

Včera mali energetici plné ruky práce. Od obeda boli hlásené kvôli silnému vetru početné výpadky elektrickej energie, ktoré priebežne opravovali. V noci počet porúch rapídne vzrástol.

Naše územie aj naďalej sužuje veľmi silný vietor, ktorý prináša nárazový vietor, ktorý na severe dosahuje silu orkánu. Silný vietor vyvracia stromy a strháva strechy. energetici majú plné ruky práce.

Problémy spôsobuje aj výdatné sneženie, ktoré v kombinácii s nárazovým vetrom vytvára snehové záveje. Takto to vyzerá na Téryho chate.

Sneženie komplikuje prístup energetikov k poruchám a opravy sa tak naťahujú. Včera večer bolo bez prúdu zhruba dvetisíc odberných miest, v priebehu noci sa však situácia rapídne zhoršila. Aktuálne je viac ako 20-tisíc domácností bez prúdu, informoval dnes Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenskej distribučnej.

Najviac postihnutým regiónom je Horehronie, ale problémy s dodávkou elektriny sú aj na Orave a Liptove. Ostatné regióny hlásia len lokálne výpadky. Vo väčšine prípadov spôsobili problémy popadané stromy a konáre, ktoré poškodili vodiče alebo stĺpy, uvádza Gejdoš.

Na strednom a severnom Slovensku evidujú najrozsiahlejšie výpadky. Bez prúdu sú viaceré obce v okrese Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Tvrdošín a Čadca. Aktuálne sú rozsiahle výpadky v mestách Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Nová Baňa, kde energetici intenzívne pracujú na odstránení porúch. 

Na východnom Slovensku je taktiež situácia veľmi zlá. Desiatky obcí sú bez prúdu a poruchy sú hlásené aj z Košíc, Prešova, Kapušian, Jelšavy a Medzilaboriec. V hlavnom meste taktiež pracujú na odstránení deviatich porúch spojených s výpadkom prúdu. Výpadky sú hlásené aj v Trenčíne, Nitre a Šali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd