Postupujúci studený front prinesie zajtra búrky a zosilnenie vetra

Peter Minárik

Počasie na Slovensku chystá ďalšiu zmenu. Cez naše územie bude v pondelok postupovať studený front, ktorý prinesie početné prehánky a aj búrky. Najnebezpečnejším javom by však mal byť vietor.

Po dnešnom teplom a pokojnom počasí sa na našom území chystá zmena. Pondelok ešte začne na našom území prevažne jasným až polojasným počasím s veľmi vysokými teplotami. Tie sa budú na našom území pohybovať od +25 až do +30 °C a v najteplejších oblastiach Slovenska, v oblasti Podunajskej a Východoslovenskej nížiny by sa teploty mali pohybovať až do +33 °C.

Popoludní však príde osvieženie, a to v podobe studeného frontu, na ktorom sa začnú vytvárať prehánky, búrky a dážď.

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by sa prvé prehánky či búrky mali vytvárať na severozápade a severe Slovenska a v priebehu popoludnia by sa mali rozširovať smerom nad východné Slovensko. 

Pondelok tak na našom území ešte bude prevažne slnečný a teplý, no najmä v druhej polovici dňa počítajte najmä v Žilinskom, v Prešovskom a v Košickom kraji s výskytom prehánok a búrok.

Búrky by však silné byť príliš nemali. Najnebezpečnejším javom bude zosilnenie vetra. Ten bude silnieť na čele postupujúceho frontu a nárazy vetra by mohli dosiahnuť silu 15 až 20 m/s.

V oblasti západného Slovenska indikujú numerické modely, že by sa počasie malo pokaziť vo večerných hodinách. Pravdepodobne okolo 20:00 až 21:00 hod. by sa v teplom a instabilnom vzduchu mali vytvárať prehánky a búrky, ktoré postúpia od severu nad Podunajskú nížinu.

Počas týchto večerných a nočných prehánok a búrok, by v Podunajskej nížine mal naberať vietor, ktorého nárazy môžu dosahovať rýchlosť až okolo 25 m/s. Najvýraznejšie búrky by tak mali byť večer na západe.

Studený front počas noci na utorok postúpi našim územím a za ním k nám prenikne chladnejší vzduch. Utorok tak prinesie výraznejšie ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd