Protesty nepomohli. Rádioaktívna voda poputuje do oceánu

Veronika Sádovská

Japonská vláda sa rozhodla rádioaktívnu prefiltrovanú vodu z elektrárne Fukušima vypustiť priamo do oceánu. Ani protesty miestnych rybárov nepomohli.

Oficiálne rozhodnutie padne pravdepodobne v utorok na stretnutí príslušných ministrov. Podľa vláde blízkych zdrojov však rádioaktívnu vodu plánujú vypustiť naspäť do oceánu. 

Vláda chcela toto rozhodnutie oznámiť už v októbri. Polemika o tom, ako sa zbaviť 1,23 milióna ton odpadovej vody z elektrárne Fukušima, vrátane tej, ktorou ochladzovali reaktory pri tsunami v roku 2011, trvala niekoľko rokov.

Minulý rok pripustili aj tú možnosť, že vodu bude možné odpariť, ale nakoniec pravdepodobne vodu vypustia do oceánu.

To sa však nepáči ekologickým aktivistom ani samotným rybárom, ktorí v blízkych moriach lovia ryby. Poľnohodpodári a rybári sa obávajú, že spotrebitelia takéto ryby prestanú kupovať. Pre mnohých je poľnohospodárstvo a rybolov hlavnom zdrojom príjmov. 

Voda je síce prefiltrovaná a zbavená väčšiny rádioaktívnych látok. Jediný izotop vodíka, ktorý sa im nepodarilo z nej prefiltrovať je trícium. Ten je podľa odborníkov škodlivý len vo veľkom množstve a pri dostatočnom zriedení s morskou vodou by mal byť neškodný. Takto ho potom bezpečne vypustia do oceánu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd