Silné búrky bičujú naše okolie. V Maďarsku zaznamenali supercelu

Dominik Cenkner

Počasie v našej oblasti už naplno začína ovplyvňovať studený front, ktorý so sebou prináša početné búrky. Tie sa zatiaľ vyskytujú najmä v susedných štátoch, ale v priebehu nasledujúcich minút či hodín by mali doraziť aj na Slovensko.

Začnime situáciou u našich južných susedov. Tam sa búrky vyskytujú už zopár hodín.

Sformovali sa na severe územia, pri hraniciach so Slovenskom, ale výraznejšie búrky sa vyskytujú na západe krajiny.

Vhodný strih vetra tam dokonca priniesol aj supercelu. Miestni meteorológovia predpokladajú, že búrková bunka rotuje čím sa ďalej presúva len pomaly. Preto by búrky mohli sprevádzať aj nebezpečnejšie prejavy - krúpy či silnejší vietor. Z oblasti však doteraz nehlásia žiadne väčšie škody.

Búrky úradujú aj v Česku

Línia búrok postupuje aj Českou republikou, zvlášť jej východnou časťou. Z radarových údajov vyplýva, že sa tam vyskytujú multicely, teda konvenčné búrky tvorené dvoma a viacerými bunkami.

Tieto búrky sú sprevádzané výdatnými zrážkami. Z dostupných radarových záberov je zrejmé, že v niektorých oblastiach pri búrkach spadlo aj okolo 30 mm zrážok.

Dnešné búrky v našej oblasti, zdroj: blesky.bourky.cz
Dnešné búrky v našej oblasti, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky mieria na Slovensko

Práve táto línia búrok sa nachádza už na česko-slovenských hraniciach. Podľa predikcií by sa výraznejšie búrky mali nad naše územie dostať po 15:00, pričom sa postupne vlna búrok presunie cez západné a stredné Slovensko smerom nad Maďarsko. Viac sa o tom dozviete v tomto článku, ktorý sme vám dnes priniesli.

Prvé búrky sa na Slovensku vyskytli po 12:30 h v hornatej oblasti v okolí Považskej Bystrice. Doposiaľ nad naším územím udrelo vyše 60 bleskov, ale toto číslo bude ešte s určitosťou narastať.

Po 21. hodine sa totiž očakáva príchod silnejších búrok nad severné Slovensko z oblasti Poľska a severnej Moravy. Ich postup môžete sledovať prostredníctvom nášho iRadaru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd