Silné búrky postúpia aj dnes Európou. Nás čakajú zajtra

Silné búrky postúpia aj dnes Európou. Nás čakajú zajtra
Peter Minárik

V Európe začali včera vystrájať silné búrky, ktoré dnes v západnej Európe budú pokračovať. Zajtra však už môžu ovplyvňovať aj počasie u nás.

V našej oblasti sa nachádza teplá a vlhká vzduchová hmota, ktorá sa počas dňa labilizuje. V tomto labilnom vzduchu sa tak tvoria prehánky a búrky a to najmä popoludní a takto to bude až do štvrtka. Na našom území tak treba počítať s orografickými búrkami, no v západnej Európe vystrájajú oveľa výraznejšie búrky.

Prináša ich tu studený front, ktorý sa vlní a postupuje tak veľmi pomaly. Na tomto studenom fronte sa tvoria silné búrky až supercelárnej štruktúry. Supercely včera pozorovali vo Francúzsku, či v oblasti Beneluxu, kde prinášali krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov, či prudký vietor. 

Dnes sa poloha studeného frontu posunie mierne k východu a intenzívne búrky očakáva západ Nemecka. Varuje pred nimi aj meteoslužba Estofex.

dnešná varovanie na búrky, zdroj: Estofex
dnešná varovanie na búrky, zdroj: Estofex

Intenzívna búrková činnosť sa v Nemecku začne vyskytovať v priebehu dnešného popoludnia.

V priebehu nasledujúcej noci studený front zrýchli a zajtra na poludnie by sa mal nachádzať na poľsko-nemeckom pohraničí, prechádzať by mal cez Česko, východné Rakúskoo nad Balkán. Tento front môže byť zajtra spúšťačom silnejších búrok aj u nás.

Počas popoludnia sa budú na našom území naďalej tvoriť orografické búrky z tepla, no západne od nás sa už nad Českom a Rakúskom budú tvoriť výraznejšie búrky, ktoré vo večerných a nočných hodinách môžu od západu doraziť až nad naše územie.

Zajtra by sme tak mohli obdržať až dvojitú dávku búrok. Situáciu počas dňa upresníme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd