Slovensko čakajú búrky, výdatné lejaky a silný vietor

Peter Minárik

Počas tohtoročnej Veľkej noci vychádza aj 1. apríl a ten sa v počasí poriadne vyblázni. Naše územie zasiahnu počas Veľkonočného víkendu búrky, ale najmä výdatný dážď. Postupne sa pridá aj veľmi silný vietor.

Veľkonočné počasie prinesie na naše územie poriadne búrlivú situáciu. Cez našu oblasť sa totiž začne presúvať výrazná tlaková níž spoločne s rozsiahlym frontálnym systémom, ktorý sa postará o zaujímavú situáciu aj na našom území. Vyskytne sa výdatný dážď, búrky a aj silný vietor.

BÚRKY

Aktuálne začína cez naše územie postupovať teplý front za ktorým k nám začína prenikať teplý vzduch. Ten pozorovali už v piatok na juhu Maďarska, kde zaznamenali teploty až na úrovni +22°C. Teplý vzduch sa v sobotu dostane aj nad naše územie, no dvadsiatky neprinesie a to z toho dôvodu, že sa na našom území očakáva veľká oblačnosť so zrážkami. Maximálne teploty sa budú pohybovať na +11 až +17°C. 

Teplota v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje približne nadmorskú výšku 1500 m n.m. sa bude v sobotu na našom území pohybovať aj okolo +7°C. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť tak bude teplý, no vlhký a takýto vzduch sa dobre labilizuje, čím sa prostredie stáva vhodné na tvorbu búrok.

Súčasne však začne od severozápadu postupovať studený front, za ktorým k nám začne prenikať studený vzduch, ktorého teplota v hladine 850 hPa bude klesať aj pod -5°C. Teplotný kontrast pred frontom a za frontom tak bude pomerne výrazný.

 

Tvorbe búrok však dopomôže najmä fakt, že studený front prinesie veľmi vhodné dynamické parametre a napriek tomu, že instabilita vzduchu sa bude pohybovať maximálne na úrovni 350 J/Kg, tak očakávame tvorbu búrok a to najmä v rámci horských oblastí.

Najpravdepodobnejšie búrky sú v oblasti Malých Karpát, odkiaľ by sa mali presunúť ďalej. Prvé búrky sa môžu vyskytnúť už v sobotu popoludní, no výraznejšia pravdepodobnosť búrok je vo večerných hodinách a v prvej polovici noci na nedeľu.

Búrky hrozia aktuálne najmä v týchto oblastiach

DÁŽĎ

Naše územie potrápi aj výrazný dážď. Zrážky sa už teraz vyskytujú na východe a v priebehu noci na sobotu sa rozšíria od juhu nad celé naše územie. V sobotu popoludní však začnú zrážky prechádzať do výdatnejšej formy a to najmä na juhovýchode, kde počas víkendu môže lokálne spadnúť až cez 70 mm zrážok, čo by mohlo vyvolať povodne. 

Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytnú na juhu stredného Slovenska a na východe.

Dážď sa vyskytne najmä v týchto oblastiach

VIETOR

Problémy na našom území spôsobí aj vietor. Ten zosilnie počas soboty na Záhorí a vo Vysokých Tatrách, no výraznejšie začne fučať až v nedeľu ráno. Nárazy vetra na takmer celom území môžu dosahovať rýchlosť 15 až 23 m/s, no na horách môžu nárazy dosahovať až 30 m/s.

V nedeľu popoludní začne vietor výrazne silnieť na hrebeňoch Tatier a podľa aktuálnych výstupov môže až do nedeľňajšej polnoci dosahovať nárazy vetra o sile orkánu.

Vietor sa vyskytne najmä v týchto oblastiach

Situácia sa priebežne vyvíja. O búrkach, daždi a silnom vetre budeme priebežne na našom webe informovať. Aktuálnu situáciu vo vašom okrese sledujte TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd