Sneženie, mráz aj búrky. Po Veľkej noci sa na Slovensku prudko ochladí

Peter Minárik

Pred nami je mimoriadne teplá Veľká noc, ktorá prinesie prevažne slnečné počasie, pri ktorom sa budú teploty šplhať poriadne vysoko. Po Veľkej noci však Slovensko čaká prudké ochladenie. To však bude našťastie len dočasné.

Na našom území zažívame mimoriadne teplé dni. Teploty sa šplhajú na rekordné hodnoty. Včera sme napríklad na Slovensku zaznamenali aj prvý letný deň. Aj v nasledujúcich dňoch sa pritom teploty môžu prehupnúť cez hranicu +25 °C.

Do našej oblasti totiž aj naďalej bude pokračovať prílev veľmi teplého vzduchu po zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa bude rozkladať nad východnou Európou. 

Veľkonočné sviatky prežijeme prevažne v slnečnom a vo veľmi teplom počasí. Maximálne teploty sa budú pohybovať od +16 až do +25 °C, no teplé počasie na našom území  skončí v pondelok, kedy si to cez našu oblasť zamieri studený front, za ktorým sa veľmi výrazne ochladí.

Na postupujúcom studenom fronte počas pondelka sa môžu vyskytovať aj búrky. Studený front totiž bude rozdeľovať teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Samotný front prinesie dážď, ktorý však vplyvom citeľného ochladenia začne prechádzať do sneženia. Hranica sneženia by mala poklesnúť na zhruba 500 m n.m., no na severe môže snežiť aj nižšie.

Už v utorok budeme pozorovať výrazný teplotný skok. Zatiaľ čo v pondelok sa maximálne teploty na našom území budú pohybovať až do +25 °C, tak v utorok sa maximá dostanú ledva na +11 °C.

Ochladenie priamo ohrozí záhradkárov a ovocinárov, nakoľko sa opäť vrátia nočné mrazy. V studenom vzduchu môžu nočné a ranné teploty v prvej polovici budúceho týždňa klesať na 0 až -7 °C.

Naše územie tak na začiatku týždňa čaká výrazné teplotné ochladenie, ktoré však našťastie nebude mať dlhú trvácnosť. Už od polovice budúceho týždňa by sa malo vrátiť slnečné počasie a teploty začnú postupne stúpať.

Takéto teplotné výkyvy sú na apríl pomerne bežné. Vývoj počasia počas apríla nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd