Špinavý vzduch zabil v celej EÚ už 500 tisíc ľudí

Peter Minárik

Každoročne si špinavý vzduch vyžiada množstvo obetí. Cestná doprava patrí k najväčším znečisťovateľom vzduchu.

Znečistenie vzduchu je najčastejšou príčinou predčasného úmrtia v 41 európskych krajinách. Uviedla to v pondelok Európska environmentálna agentúra. 

Agentúra vychádzala z údajov približne 2500 meracích staníc po celom kontinente. Z výsledkov vyplynulo aj to, že kvalita vzduchu je v niektorých oblastiach nižšia ako sú normy EÚ a Svetovej zdravotníckej organizácie.

Portál Euractiv.sk informoval, že v porovnaní s rokom 2015 došlo v Európe k miernemu zníženiu koncentrácie jemných častíc prachu, dymu, sadze alebo peľu (PM2,5), oxidu dusičitého (NO2) vylučovaného dieselovými motormi a ozónu (O3).

Vo všeobecnosti sú však namerané hodnoty nad limitmi povolenými EÚ a ešte prísnejšími limitmi odporúčanými WHO. EEA odhaduje, že jemné častice v ovzduší sú zodpovedné za asi 391 tisíc predčasných úmrtí v 28 krajinách EÚ v roku 2015. NO2 zodpovedá v Únii v roku 2015 za ďalších 76 tisíc predčasných úmrtí, O3 za 16 tisíc.

Najväčším znečisťovateľom je doprava, no významný vplyv má aj poľnohospodárstvo, priemysel a výroba energie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd