Taliani evakuujú Alpy. Hrozí zrútenie ľadovca na Mont Blancu

Veronika Sádovská

Vplyvom extrémne teplého počasia hrozí, že sa jeden z ľadovcov na Mont Blancu zrúti. Talianske úrady už evakuovali ľudí.

Približne 75 ľudí z asi 30 domov museli z vysokohorského údolia odviezť, pretože hrozí zrútenie ľadovca Planpincieux v masíve Mont Blancu. 

Ľadovec sa stenčil vplyvom teplého počasia, ktoré prevláda v krajine už niekoľko týždňov. Nachádza sa v údolí Val Ferret a neďaleko je aj lyžiarske stredisko Courmayeur.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Las autoridades evacuaron a 75 residentes y turistas de Val Ferret (#italia?? ) por los avisos de los expertos de que el #glaciar Planpincieux está próximo a colapsar y derrumbarse.

A post shared by Alerta Roja (@alerta_roj) on

Cesty vedúce k tomuto údoliu boli uzavreté. Pomocou radarov a prieskumných fotografií monitorujú asi 500 000 metrov kubických vody zmrazenej v ľadovci. 

Podľa miestnych médií je najhoršie na tom časť ľadovca zvaná milánska katedrála. V  podstate sa môže kedykoľvek zrútiť.

Podobná evakuácia prebehla aj v septembri minulého roka. Vplyvom globálneho otepľovania sa roztápajú ľadovce na celom svete, preto je možné, že podobné evakuácie budú na dennom poriadku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd