Teploty dnes vystúpia až na +38 °C. Ako sa pred nimi dostatočne chrániť?

Dominik Cenkner

Dnes vrcholí aktuálna vlna horúčav. Teploty sú už teraz na mnohých miestach poriadne vysoko, pričom v nasledujúcich hodinách môžu poskočiť ešte vyššie. To pre ľudské telo predstavuje mimoriadnu záťaž.

Pri tak vysokých teplotách by sme mali dodržiavať niekoľko zásad. Predídeme tak nechceným zdravotným problémom. Poradíme vám ako na to.

So slnečným a teplým počasím súvisí aj miera UV indexu. Tá dnes na poludnie dosiahne hodnotu 6,5.

Ide o vysoký UV index, pred ktorým už musíme naše telo chrániť. Ako?

Pri UV indexe od 6 do 7 je nutné v poludňajších hodinách, konkrétne od 10. - 15. hodiny, nezdržiavať sa na priamom slnku. Vo vlastnom záujme sa treba chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

Úpal ako náš nepriateľ

Pozor si treba dať aj na úpal. Medzi jeho príznaky patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti resp. tieňa a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie bezbublinkové minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Chrániť treba aj zvieratá

Zvýšenú starostlivosť treba v týchto dňoch venovať aj našim štvornohým miláčikom. Ich telo síce môže fungovať odlišne ako naše, predsa len na nich netreba zabudnúť.

Dôležité je najmä zabezpečiť im prístup k tieňu. Zabudnúť nemôžeme ani na dostatok vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd