Typy mrakov a ako sa vyhnúť zlému počasiu ?

Peter Minárik

Leto nám so sebou prináša, okrem krásnych a dlhých dní, aj zaujímavé prírodné úkazy. Tým najkrajším je určite dúha, avšak ranné vtáčatá si naopak užívajú východ slnka a za pohľad stojí aj tá nočná obloha. Každú romantickú dušu potešia aj oblaky, v ktorých si každý nájde to svoje. A nielen ich, oblaky sú fenoménom, ktorý zaujímal ľudí od nepamäti. Vyznáte sa do oblakov?

Nemusíte byť meteorológ na to, aby ste zistili, čo nám oblaky, vďaka rôznym tvarom či sfarbením, chcú povedať. Mraky nám totiž okrem krásnych obrazcov, dokážu prezradiť, aké počasie bude, či sa blíži dážď, aký silný bude, a v zimných dňoch nás informujú o snehových prehánkach. Rozlúštite spolu s nami atlas mrakov a majte dáždnik poruke iba vtedy, ak to bude potrebné!

Aké bude zajtra počasie ?

Čo sú to vlastne oblaky? Možno vás to prekvapí, ale oblaky nie sú ničím iným, než časticami vody alebo ľadu, ktoré sa vyskytujú vo výške asi 14 000 km nad zemou. Vznikajú jednoduchou kondenzáciou vodnej pary a pokiaľ sú tieto častice už dostatočne veľké a ťažké, spadnú späť na zem vo forme dažďa alebo snehu. Poprípade sa môžu zmeniť opäť na vodnú paru, ktorá sa meria ako vlhkosť vzduchu. Zaujímavosťou je, že práve táto spätná premena mraku na vodnú paru signalizuje oteplenie a zlepšenie počasia.

Oblaky alebo mraky sú zaujímavým prírodným javom, ktorý odzrkadľuje aktuálne alebo nastávajúce počasie. Niekedy sa hovorí, že barančeky na oblohe znamenajú pokojné a teplé počasie, avšak aj tie sa niekedy môžu zmeniť na čierne mračná, z ktorých prší celé dni. Pekné počasie vraj predpovedá aj riasa, napriek tomu iba z jediného pohľadu na oblohu nedokážeme určiť, aké počasie nás čaká. To totiž závisí od vývoja oblakov v priebehu dňa, od smeru a sily vetra aj od teploty. Vďaka týmto radám budete presne vedieť, z ktorého mraku zaprší a z ktorého nie!

Cirrostratus

Typická belavá obloha sa vyskytuje počas leta pomerne často. Pozostáva z jemných ľadových kryštálikov, ktoré vytvárajú tzv. halové efekty. Väčšinou tieto oblaky prekrývajú slnko, čo nám pokazí opaľovanie a jediné, čo očakávame, je dážď. 

A nemýlime sa, na jednej strane síce dochádza k prísunu teplého vzduchu, ale na ťažší studený, a to signalizuje zhoršenie počasia.

Stratocumulus

Často sa vyskytujúce tmavé a svetlé, mohutné biele mraky, ktoré sú pokope a pokrývajú skoro celú oblohu. Báť sa ich však nemusíme, pretože väčšinou z nich iba jemne zaprší. Ak by však zošedli, očakávajte krúpy a v zime sneh.

Cirrus

Asi jedny z najzaujímavejších oblakov, ktoré vytvárajú rôzne riasy, čiary ako od lietadla či iné vláknité tvary, pôsobia celkom neškodne. Nenachádza sa ich na oblohe veľa, avšak pokiaľ sú na oblohe celý deň, signalizujú zhoršenie počasia. Často sa vyskytujú dokonca len pár hodín pred búrkou.

Ďalšie typy oblakov nájdete na webe Kamzakrásou.sk

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd