USA: Ropa z vykoľajeného vlaku sa vyliala do rieky

Ľubomír Franko

Nákladný vlak prevážajúci ropu sa vykoľajil do rieky v americkom štáte Iowa. V oblasti prevládali povodne, no nevie sa, či zapríčinili vykoľajenie. 

Nákladný vlak prevážajúci ropu sa vykoľajil 4:30 dopoludnia miestneho času v piatok ráno, južne od mesta Doon, v okrese Lyoun County. Najmenej jeden z 31 vagónov s ropou sa vylial do rieky, čím ohrozil miestne zásoby vody.

Následkom nešťastia úrady v neďalekom meste Rock Valley ihneď uzatvorili prísun pitnej vody z vodovodných kohútikov, no takisto vyprázdnili aj vodné veže.

Problémom sú aj intenzívne zrážky v oblasti, ktoré spôsobili vzostup riek. Aj rieka, do ktorej sa ropa vyliala inokedy dosahuje šírku len niekoľkých metrov, no teraz je široká takmer kilometer. Vedcov teraz čaká ťažká úloha a to zabrániť ďalšiemu úniku ropy, no zároveň vypočítať, ako ďaleko sa mohla kontaminovaná voda dostať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd