V Česku zaznamenali najdaždivejší jún za posledných 60 rokov

Dominik Cenkner

Tohtoročný jún bol na našom území bohatý na zrážky. Na väčšine územia skončil mesiac ako celok zrážkovo nadnormálny, prípadne normálny. To isté platí aj pre Českú republiku.

U našich západných susedov bol tohtoročný jún najdaždivejší v 60-ročnej histórii merania zrážok. Ak by sme si hodnoty premenili na percentá, za uplynulý mesiac napršalo v Česku 197 % obvyklého priemeru.

Predstavuje to 158 litrov vody na každý meter štvorcový. Uplynulý jún tak za sebou nechal aj ten z roku 2013, počas ktorého Česko sužovali rozsiahle povodne. Vtedy spadlo o takmer 20 litrov menej zrážok.

Ako už býva zvykom, zrážky neboli rozdelené na celé územie rovnako. Kým v Ústeckom kraji namerali len necelých 100 litrov zrážok, v tom Pardubickom sa číslo vyšplhalo na 215 L.

Českí meteorológovia za uplynulý mesiac vydali až 25 výstrah pred nebezpečným počasím. Väčšinou išlo o varovania pred búrkami či zvyšovaním hladín riek.

Počas víkendu by malo byť zrážok podstatne menej a ako Česi tak aj my sa môžeme tešiť na väčšinou slnečné počasie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd