V noci došlo ku bombogenéze. Silná búrka už udrela na Írsko, kde zastavila život a pácha škody

Peter Minárik

V noci udrela na Írsko silná búrka, ktorá je následkom bombogenézy, ku ktorej došlo počas nočných hodín nad vodami východného Atlantiku. Silná búrka už udrela na Írsko a začína páchať pomerne značné škody.

Britské ostrovy dnes čaká mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré je dôsledkom extrémne hlbokej tlakovej níže, ktorá sa počas dnešnej noci výrazne prehĺbila západne od pobrežia Írska.

Hlboká tlaková níž, ktorá sa prehĺbila po bombogenéze už vyčíňa v Írsku, kde sa v niektorých okresoch doslova zastavil život. Búrka pritom bude vyčíňať až do zajtrajšieho dňa.

Najhoršia situácia v Írsku

Od dnešnej polnoci platia po celom Írsku vysoké výstrahy. V okresoch Cork a Kerry platí extrémna výstraha pred silným vetrom. Ten môže prinášať nárazy vetra až do rýchlosti 150 km/h, pričom nie je vylúčené, že zaznamenané nárazy môžu dosiahnuť aj hranicu 170 km/h.

Na juhu Írska sú už v týchto chvíľach bez dodávok elektrickej energie niekoľko tisíc odberných miest. Ministerstvo školstva nariadilo prerušiť dnešnú výučbu na školách a k obmedzeniam vyzvali aj zamestnávatelia, ktorí ľuďom prikázali zostať doma.

Zatvorili sa aj úrady, vakcinačné centrá a v najviac postihnutých okresoch Kerry a Cork zastavili aj autobusovú dopravu. Vlaková doprava funguje len v obmedzenom režime. Zrušených je aj mnoho letov z letiska Cork. 

Búrka, ktorá zasiahla Britské ostrovy dostala aj svoje meno. Britskí meteorológovia ju pomenovali ako búrka Barra.

Nad Atlantikom došlo k bombogenéze

Búrka Barra je zaujímavá tým, že sa vytvorila pomerne rýchlo po extrémnom poklese tlaku v strede tejto tlakovej níže. Ak tlak vzduchu za 24 hodín poklesne o 24 hPa, čo sú už extrémne hodnoty, tak hovoríme o bombogenéze. V prípade búrky Barra došlo za 24 hodín k poklesu tlaku nad vodami Atlantického oceánu až o 50 hPa.

Takéto extrémne rýchle prehĺbenie dokáže vytvoriť tlakovú níž, ktorá potom dokáže páchať obrovské škody. Nad Atlantikom došlo po bombogenéze naposledy k vytvoreniu búrky Arwen, ktorá spôsobila mnoho škôd a vyžiadala si aj tri obete.

K takémuto prehĺbeniu tlakovej níže dochádza zvyčajne v týchto zimných mesiacoch po tom ako dôjde k stretnutiu veľmi teplého oceánskeho vzduchu so studeným kontinentálnym vzduchom.

Búrka sa teraz presúvať cez Írsko smerom nad Anglicko a škody by mala páchať až do zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd