V piatok nastane najdlhšie zatmenie Mesiaca desaťročia

Peter Minárik

V piatok nás čaká najočakávanejšie zatmenie Mesiaca desaťročia. Mesiac bude zatemnený najdlhšie. 

Po troch rokoch nás opäť čaká zatmenie Mesiaca. To piatkové bude niečim výnimočné. Pôjde totiž o najdlhšie zatmenie Mesiaca tohto storočia. Fáza zatmenia potrvá až 104 minút.

Zatmenie začne o 20:24 nášho času, kedy tieň Zeme začne dopadať na povrch Mesiaca. Čiastočné zatmenie skončí o 21:29 a o 21:30 začne úplné zatmenie Mesiaca, ktoré potrvá až do 23:13. Potom začne tieň Zeme opäť odkrývať Mesiac a zatmenie skončí definitívne v sobotu o 00:19.

Pre fotografov bude toto Zatmenie ukážkové. Bude sa totiž odohrávať pomerne nízko nad horizontom vo výške 8 až 18° a tak bude nádherné na fotografovanie.

A aké bude počasie ? Vyzerá to že ideálne. V piatok bude jasno až polooblačno, no popoludní sa budú vytvárať búrky, ktoré po 18:00 začnú slabnúť a oblačnosť sa začne rozpadať a pretrhávať. Malo by tak byť viditeľné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd