V Tatrách spadla lavína a zabila Slováka

Peter Minárik

Dnes ráno našli horskí záchranári telo 39 ročného turistu. Pátrali po ňom už včera, no pre nepriaznivé počasie bola pátracia akcia prerušená a pokračovala až ráno.

Včera na pravé poludnie Operačné stredisko tiesňového volania HZS prijalo telefonicky žiadosť o pomoc pre zasypaného v lavíne v lokalite pri vodopáde Skok. Nakoľko počasie nedovoľovalo nasadenie leteckej techniky vyrazila z oblastného strediska VT skupina záchranárov tzv. “po zemi”. Postup skupiny záchranárov bol komplikovaný nakoľko situácia nedovoľuje použitie skialpinistických lyží vzhľadom k nedostatočnej snehovej pokrývke. Presun bol fyzicky náročný najmä pre kynológov a ich psov,  ktoré prišli podľa slov kynológov na lavínište značne vyčerpané, informoval HZS.sk.

Vzhľadom k nepriaznivým poveternostným podmienkam bolo veľmi ťažké vôbec identifikovať nános a hranice lavínišťa. Geomorfologicky sa jedná o úzky, dlhý žľab s množstvom terénnych depresií. Skupina záchranárov zahájila vyhľadávanie, ako prvé preskúmali potenciálne lavínište psovodi so psami, bez výsledku. Ihneď na to nastúpilo sondovacie družstvo s použitím vyhľadávajúceho systému RECCO, taktiež bezúspešne.

O 17 hod. bola akcia pre zvyšujúce sa lavínové riziko, tmu a silný vietor pátracia akcia prerušená. Cestou dolu záchranári prepátrali aj najbližšie porasty kosodreviny, bezvýsledne.

Dňa 23.12.2018 pátracia akcia pokračovala a o 7:45 hod. sa podarilo prvej skupine kynológov identifikovať obeť zhruba 70 cm pod nánosom snehu. Lokalita zasypania bola prekvapením, nakoľko v tejto časti sa aj včera pátralo, sondovalo, ňuchalo avšak bezvýsledne.

Takmer s určitosťou môžeme konštatovať, že pokiaľ by skupina turistov bola vybavená povinnou lavínovou výbavou jej použitie by v tomto prípade spadalo do tzv. “kamarátskej pomoci” a kritické zasypanie nemuselo skončiť tragicky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd