VIDEO: Irak zasiahla ďalšia piesočná búrka. Ich počet sa neustále zvyšuje

Dominik Cenkner

Irak začiatkom tohto týždňa zasiahla ďalšia piesočná búrka. Krajina s nimi vo veľkom bojuje už od apríla. Organizácia Spojených národov pritom nedáva krajine dobré prognózy ani na najbližšie desaťročia.

V pondelok museli obyvatelia Bagdadu už druhýkrát v tomto roku hľadať úkryt pred pieskom a prachom. Dôvodom bola ďalšia piesočná búrka. Za necelé tri mesiace sa ich tam vyskytlo už viac než desať.

Piesočná búrka ovplyvnila aj dopravu. Letisko v irackom hlavnom meste muselo zrušiť množstvo letov.

Pretrvávajúce sucho

Hlavným dôvodom početných piesočných búrok je intenzívne sucho, ktoré spôsobilo, že krajina je suchá a prašná. Ak sa k tomu pridá silný vietor, vedie to k masívnej erózii pôdy.

Pieskové a prachové častice, ktoré sa dostávajú do ovzdušia, sa hromadia vo veľkých oblakoch znečisteného vzduchu a šíria sa mestom a krajinou.Tento týždeň bola búrka síce intenzívna, ale krátka.

Počas predchádzajúcich májových prachových búrok boli tisíce ľudí hospitalizované s dýchacími problémami. Informovali sme vás o tom v tomto článku.

Rozširovanie púští sa naďalej zvyšuje

Organizácia Spojených národov sa obáva, že rastúca dezertifikácia v Iraku by mohla do roku 2050 viesť k tomu, že v krajine bude v priemere 300 prašných dní ročne. Ide o dni, keď sú úrovne tuhých častíc v rozsahu, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za potenciálne zdraviu škodlivý. 

Preto sa prijímajú opatrenia na zníženie vplyvu prachových búrok. Patrí medzi ne napríklad vytváranie nových lesných oblastí, ktoré slúžia ako nárazníkové zóny. Dúfajúc, že vegetácia v týchto oblastiach zachytí piesok a prach skôr, ako sa dostane do hustejšie obývaných oblastí.

Ako vzor slúži takzvaný "Veľký zelený múr", ktorý sa už roky vysádza v Číne. Jeho cieľom je zabrániť tomu, aby sa prachové búrky z púšte Gobi dostali do hlavného mesta Peking.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd