VIDEO: Juhom Nemecka sa prehnala supercela

Peter Minárik

Dnes večer sa na juhu Nemecka vyskytli intenzívne búrky, ktoré boli sprevádzané intenzívnym krupobitím. Oblasťou sa prehnala tzv. supercela.

V Bavorsku dnes vyčíňali veľmi silné búrky. Cez oblasť totiž postupoval komplex búrok, ktoré vyprodukovali tzv. supercelu. Tá mala na radare jasnú rotáciu.

Takýto typ búrok patrí k najnebezpečnejším na svete. Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá je narozdiel od iných búrok príznačná dlhotrvajúcim výstupným prúdom. Časť búrky rotuje okolo svojej vertikálnej osi v oblasti silného vzostupného prúdu. Dosahuje priemer zvyčajne v jednotkách km a práve v supercelách dochádza k silným intenzívnym prejavom ako sú krúpy a ojedinele aj tornáda.

Práve na juhu Nemecka sa dnes vyskytla pomerne výrazná supercela, ktorá sa dostala až do Rakúska, do okolia Salzburgu, kde zoslabla.

Búrky v Bavorsku priniesli výdatné zrážky. Na jednej stanici zaznamenali za hodinu až 30 mm zrážok.

Supercela dnes priniesla do južného Nemecka predovšetkým výrazné krúpy. Najväčšie z nich dosahovali priemer až 4 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd