VIDEO: Nemecko a Rakúsko zasiahli ďalšie záplavy. Povodňová vlna sa bude šíriť po Dunaji

Dominik Cenkner

Nemecko sa ešte nestihlo spamätať z ničivých záplav zo stredy tohto týždňa a už musí čeliť ďalším. Značné množstvo zrážok vyvolalo bleskové povodne na hraniciach s Rakúskom.

Nielen na Slovensku dnes vyčíňali búrky. A aj keď napáchali aj nejaké škody, nedá sa to porovnať s tým, čo v týchto chvíľach zažívajú obyvatelia na Nemecko-Rakúskom pohraničí.

Aj túto oblasť totiž zasiahli intenzívne búrky. Tie boli sprevádzané výdatnými zrážkami, ktoré vyvolali bleskové povodne. Najvážnejšia je situácia v nemeckom okrese Berchtesgadener.

Zrážkové pásmo sa nachádza od Innsbrucku cez Berchtesgadener až po dolnorakúske Alpy. Výdatne tam pršalo už od popoludňajších hodín.

Oblasť zasiahli výdatné zrážky

V spomínanej oblasti do sobotného večera na niektorých miestach namerali až 100 mm zrážok. Pribúdať ich bude až do nedele večer.

Odtoky, kanalizácie, ale aj samotné rieky takýto nápor vody samozrejme nezvládajú. Voda tak berie všetko, čo jej stojí v ceste.

Povodňová vlna sa šíri po Dunaji

Výdatne pršalo aj v povodí Dunaja. Ten preto bude stúpať aj na Slovensku. Vplyvom upršaného počasia v horných a stredných profiloch prítokov Dunaja sa očakáva výraznejší vzostup vodnej hladiny rieky aj na Slovensku. 

Dunaj už v nedeľu popoludní začne v Bratislave stúpať. V pondelok sa priblíži k 1. povodňovému stupňu.

Pripomenieme, že uprostred týždňa čelila západná Európa, na čele s Nemeckom, ničivým záplavám. Tie si vyžiadali už viac ako 160 obetí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd