VIDEO: Objavil sa v zaplavených uliciach Floridy žralok? Ani odborníci sa nevedia zhodnúť

Dominik Cenkner

Hurikán Ian spôsobil obrovské škody najmä na Floride. Problémy spôsoboval nielen silný vietor, ale aj voda - jednak zo zrážok, ale aj mora, ktorá sa dostala na pevninu. A práve tá zrejme na „súš“ priviedla aj žraloka.

Istému obyvateľovi Floridy sa pri vyčíňaní hurikánu Ian zrejme podarilo natočiť žraloka, ktorý so sebou hádzal na zaplavenej záhrade. Vďaka sociálnym sieťam dostalo video trefné pomenovanie - „sharknado“. Slovenský preklad v tomto prípade nie je potrebný.

Video natočil obyvateľ mesta Fort Myers. Za jeden deň ho videlo cez 12 miliónov ľudí.

„Nevedel som, čo to bolo. Len to vyzeralo ako ryba,“ vysvetlil pre zahraničné médiá Dominic Cameratta. Podľa jeho odhadov mohlo byť zviera vo vode približne meter dlhé.

Je to vôbec možné?

Ako to už býva v dnešnej dobe zvykom, kým jedna skupina ľudí verí, že na videu je skutočne žralok, druhá zábery spochybňuje. V reakcii na to sa na internete objavili fotomontáže žraloka v zaplavenom obchodnom centre, či iné vtipné i menej vtipné narážky.

Ani odborníci si nie sú istí, čo vlastne autor videa na záberoch zachytil. Polemizujú, či išlo skutočne o žraloka alebo inú väčšiu rybu. Väčšina z nich sa však prikláňa k prvej možnosti.

„Myslím, že to bol mladý žralok,“ povedal George Burgess. Ide o bývalého riaditeľa programu Floridského múzea pre žraloky.

„Väčšina žralokov uteká z plytkých zátok, aby unikla hurikánom. Žralok mohol do zátoky vplávať alebo ho tam mohlo vyplaviť,“ povedal morský biológ Yannis Papastamatiou.

„Za predpokladu, že atribúty lokality a dátumy sú správne, je pravdepodobné, že tento žralok bol vyplavený na breh so stúpajúcim morom,“ dodal Burgess. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd