VIDEO: Pri Kapskom meste zúri masívny lesný požiar. Situácia je zlá

Veronika Salayová

Na predmestí Kapského mesta vyčíňa masívny lesný požiar, ktorý zatiaľ nie je pod kontrolou. Hasiči bojujú s technikou, ľudí z okolia evakuujú.

 

Masívny požiar je mimo kontroly na svahoch Table Mount neďaleko juhoafrického Kapského mesta, informovali v nedeľu miestne úrady.

Situáciu nanajvýš zhoršuje vietor, ktorý začína naberať na sile a napomáha pri šírení ničivého požiaru.

Silný vietor a suchá drevo

Správca v Table Mountain Philip Prins uviedol, že oheň sa rozšíril obzvlášť rýchlo kvôli veľmi starým boroviciam, ktoré rástli blízkosti predmestia, čo spolu s vetrom nabralo rýchly spád.

Do boja sa zapojili tri vrtuľníky a stovky hasičov, ktorí sa celú noc snažili dostať požiar pod kontrolu, no zatiaľ neúspešne. Veľa dymu obmedzovalo vrtuľníkom prácu. 

Oheň zachvátil aj univerzitnú knižnicu

Lesný požiar sa v nedeľu začal šíriť smerom k univerzite v Kapskom meste a zachvátil budovu historickej knižnice. Vedenie univerzity okamžite evakuovalo 4000 študentov z areálu univerzity. 

Šesť budov v blízkosti Woolsack Drive bolo zničených. Požiar ťažko poškodil Mosterov mlyn - historický veterný mlyn pri univerzite v Kapskom Meste postavený okolo roku 1796.

Niektorí obyvatelia na predmestí v blízkosti lesného požiaru museli požiadať o lekársku pomoc, lebo sa im ťažko dýchalo. 

Pozrite si video, ako oheň zachvátil lesy a predmestie Kapského mesta. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd