VIDEO: Silné búrky na západe. Downburst zasiahol Bratislavu

Mlynská dolina Ľubomír Franko

Búrky dnes intenzívne naozaj neboli, no len vo výnimočných prípadoch mohli priniesť aj silný nárazový vietor. Stalo sa tak v Bratislave. 

Búrky sa dnes tvoria na mnohých miestach, no len zriedka sú sprevádzané intenzívnejšími prejavmi. Krátko pred 16-tou hodinou sa vytvorila búrka v oblasti Malých Karpát, ktorá postúpila ďalej na juhozápad, cez severozápadú časť mesta. Búrka spočiatku prinášala len výdatný dážď, no postupne vyprodukovala aj downburst. 

Downburst je výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Je sprevádzaný prudkým silným nárazovým vetrom a vo väčšine prípadov aj intenzívnymi krátkodobými prívalovými zrážkami.

ANIMÁCIA vývoja downburstu

Video pochádza z internátov v Mlynskej doline. Na neďalekej stanici na Univerzite Komenského bol zaznamenaný náraz vetra 13,1 m/s (47 km/h) a cez búrku tu napršalo 6,3 mm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd