Vlna tropických horúčav zasiahla Španielsko. Teploty sa šplhajú k +36 °C

Veronika Salayová

Španielsko čelí vlne tropických horúčav. Teploty sa šplhajú výrazne nad +30 °C a prílev horúceho vzduchu bude v krajine pokračovať aj v najbližších dňoch. Juh Španielska tak čakajú tieto dni nadpriemerné horúčavy. 

Juh Pyrenejského polostrova zápasí s veľkými horúčavami. Vysoké teploty sú najmä v západných častiach Španielska, kde už pár dní panuje nadpriemerné teplo. 

Vlnu horúčav prináša príliv horúceho afrického vzduchu od Gibraltárskeho prielivu. Vzduch na juhu Španielska sa tak prehrieva a dosahuje teploty nad +30 °C, čo pre polovicu mája nie je typické.

V Andalúzii maximálne teploty v máji málokedy prekročia hranicu +27 °C. V týchto dňoch však teploty stúpajú na +32 °C, čo je o 5 °C viac ako je dlhodobý májový priemer, informuje španielska meteorologická agentúra AEMET.  

Predpovede naznačujú, že táto mimoriadna vlna horúčav bude ešte nejaký čas pokračovať. Maximálne teploty sa majú ďalej zvyšovať a v nedeľu môžu dosiahnuť hodnotu +34 °C.

Podľa hovorcu AEMET Rubena del Campa budú abnormálne vysoké teploty pretrvávať na väčšine územia krajiny počas nasledujúcich 10 dní. 

Horúce dni a teplé noci

Vo vnútrozemských mestách ako napríklad v Seville či Cordobe sa očakávajú dokonca teploty nad +36 °C. Okrem horúcich dní sú aj noci veľmi teplé. Teploty počas noci sa v regióne pohybujú okolo +17 °C.

V roku 2021 sa sevillské úrady rozhodli vytvoriť sieť špeciálnych prístreškov, kde si obyvatelia môžu oddýchnuť od tepla.

Hlavné mesto Andalúzie je navyše prvým mestom na svete, ktoré implementuje program kategorizácie a pomenovania vĺn horúčav.

Ako upozorňuje Juan Espadas, starosta Sevilly, tento systém má pomôcť informovať obyvateľov o nebezpečenstvách horúčav.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd