Vo Francúzsku sa množia prípady nebezpečnej horúčky dengue. Môže za to aj zmena klímy

Dominik Cenkner

Horúčka dengue je nebezpečné ochorenie, ktoré sa doteraz vyskytovalo takmer výlučne v tropických oblastiach. Vzhľadom na čoraz teplejšie počasie v Európe sa s ňou však koncom tohto leta musel popasovať aj juh Francúzska, kde už zaznamenali desiatky prípadov.

Podľa francúzskych médií sa úrady snažia znížiť hrozbu postrekom insekticídmi. Tie majú ničiť komáre tigrované, prenášače choroby.

Tímy v nepriedušnom bielom oblečení vybavené kanistrami vyrážajú do ulíc miest a dedín na juhu Francúzska okolo piatej hodiny ráno. Sprevádzané sú autami s červenými výstražnými majákmi.

Vzduch je plný mrakov látky, ktorá síce zabíja komáre, ale čiastočne škodí aj ľuďom, ktorým spôsobuje škriabanie v krku. Kvapky spreja sa usadzujú na rastlinách a chodníkoch, ničia nežiaduci hmyz a rozptyľujú sa s prvými lúčmi slnečného svetla, aby neublížili ľuďom ani opeľovačom.

Dengue je vírusové ochorenie, ktorého hlavným príznakom sú vysoké horúčky, v ťažkých prípadoch sprevádzané krvácaním. Hoci je úmrtnosť na horúčku dengue pomerne nízka, choroba má veľa obetí vzhľadom na vysoký počet nakazených ľudí.

K 21. septembru bolo vo Francúzsku potvrdených 47 lokálnych prípadov horúčky dengue, ktorými sa ľudia nakazili bez toho, aby cestovali. Podľa odhadov denníka Le Monde sa v najbližších dňoch pravdepodobne potvrdia ďalšie desiatky prípadov. Pred dvoma rokmi bolo pritom za rok potvrdených len 14 prípadov.

Ochorenie prosperuje vďaka zmene klímy

Šírenie komára tigrovaného „podporuje globalizácia obchodu a cestovania, postupujúca urbanizácia a zmena klímy“. Ešte v roku 2014 o tom informovala vo svojej správe Svetová zdravotnícka organizácia.

Proti tomuto ochoreniu existuje vakcína od farmaceutickej spoločnosti Sanofi, ale jej účinnosť nie je veľká. Hlavným prostriedkom boja proti šíreniu horúčky dengue je teda ochrana životného prostredia, napríklad výsadba stromov v mestách, ktorá znižuje teplotu, a tým aj príťažlivosť prostredia pre teplomilný hmyz.

Vedci aktuálne testujú metódu zavedenia špeciálne vyvinutej baktérie do voľnej prírody. Tá dokáže zablokovať cirkulácií vírusu, pričom nakazené komáre nemôžu ochorenie ďalej prenášať. Túto metódu už úspešne používajú v Novej Kaledónii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd