Vo Fukušime postavia obrovské solárne a veterné elektrárne

Vo Fukušime postavia obrovské solárne a veterné elektrárne
Ľubomír Franko

Tragédia v japonskej jadrovej elektrárni Fukušime otriasla v marci 2011 celým svetom. V oblasti s vysokou rádioaktivitou chcú postaviť desiatky veterných a solárnych elektrární, ktoré vyrobia asi dve tretiny elektrickej energie, ktorú predtým vyrábala jadrová elektráreň.

Dňa 11. marca 2011 zasiahlo Japonsko jedno z najsilnejších zemetrasení v histórii. Mohutné otrasy s magnitúdou 9,0 vyvolali obrovské vlny tsunami, ktoré miestami dosiahli výšku až cez 40,5 metrov (mesto Miyako). 

Vlna tsunami zasiahla aj jadrovú elektráreň Fukušima, ktorá sa nachádza na severovýchodnom pobreží ostrova Honšú. Elektráreň obrovský nápor vody nezvládla a vlna tsunami zničila pripojenie do prenosnej sústavy a zaplavila stanice so záložnými dieselovými generátormi, čo spôsobilo výpadok elektrického prúdu.

Následné neochládzanie viedlo k výbuchu a čiastočnému zrúteniu budov reaktorov Fukušimy 1, k problémom na všetkých šiestich blokoch reaktorov a výbuchu v sklade vyhoreného paliva.

foto: Koji Uema

Rozsiahla oblasť Fukušimy je silno kontaminovaná a tisícky ľudí muselo byť po výbuchu evakuovaných. 

V rádioaktívnom prostredí sa nebude dať žiť ešte niekoľko desiatok rokov a preto chcú energetické spoločnosti využiť tento priestor na výrobu elektrickej energie. 

Nový projekt podporovaný vládnymi organizáciami chce v oblasti do roku 2024 postaviť 11 solárnych a 10 veterných elektrární. Tie by mali začať vyrábať elektrickú energiu už koncom roka 2024 a celkovo by mali vyrobiť asi dve tretiny elektrickej energie, ktorú predtým vyrábala jadrová elektráreň. 

Tento projekt síce nezakryje obrovskú katastrofu vo Fukušime, no je to určite správny krok k tomu, ako využiť krajinu so zničeným životným prostredím. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd