Vodné toky prudko stúpajú. Dážď naberá na sile. Hrozia povodne

Peter Minárik

V západnej polovici nášho územia máme veľmi upršané počasie. Výdatný dážď sa pritom rozširuje stále ďalej smerom na východ. Zrážky by mali ustávať až vo večerných hodinách.

Počasie na Slovensku začala ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa z oblasti severného talianska presúva cez Slovinsko a Maďarsko ďalej smerom na východ. Ešte pred touto nížou ovplyvňovala počasie v priebehu noci frontálna vlna.

Aktuálne sa na našom území vyskytujú pomerne intenzívne zrážky a to predovšetkým na západe Slovenska, kde pod vplyvom zrážok rastú vodné toky.

Spadli už desiatky milimetrov

Za uplynulých 12 hodín spadlo veľké množstvo zrážok. Spadnuté zrážky prekonali očakávania. Napríklad v oblasti Ilavy a Dubnice nad Váhom spadlo za 12 hodín už 30 mm zrážok, pričom tento úhrn sa očakával až za 24 hodín.

Podobne sú na tom aj ďalšie stanice na našom území. Zrážkomerné stanice SHMÚ na Hornej Nitre zaznamenali už najmenej 20 mm zrážok. 

Výdatné zrážky ďalej eviduje oblasť Banskobystrického kraja, kde v horách spadlo od 20 do 25 mm zrážok, ale výdatne prší aj v nížinách. Napríklad v oblasti Štúrova, či Dunajskej Stredy spadlo už 20 mm.

Stúpajú vodné toky

Na výdatné zrážky reagujú hladiny vodných tokov, ktoré vystrelili nahor a mieria celkom iste k prekročeniu povodňových stupňov.

Najbližšie k tomu majú stanice práve na spomínanej Hornej Nitre. Napríklad tok Nitra v Nedožeroch stúpol za hodinu až o 35 cm, pričom modelová predpoveď naznačuje, že už krátko popoludní dosiahne tok hranicu 1. povodňového stupňa a bude mieriť až k. 2. SPA (stupeň povodňovej aktivity).

Výdatný dážď pokračuje a na západnom Slovensku ustane až večer. V najviac postihnutých oblastiach, na Hornej Nitre, či na severozápade však bude pršať aj počas noci a dážď ustane až ráno. 

Najbližšie hodiny preto počítajte s ďalším nárastom hladín vodných tokov, ktoré budú prekračovať povodňové stupne. Povodne hrozia najmä na severozápade, na Hornej Nitre a v Banskobystrickom kraji. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd