Vyschol prameň rieky Temža. V novodobej histórii sa to ešte nestalo

Dominik Cenkner

Sucho presunulo prameň Temže, jednej z najdôležitejších európskych riek, o niekoľko kilometrov nižšie po prúde. Aké to môže mať následky?

Britský meteorologický úrad uviedol, že tento júl bol v Anglicku najsuchší od roku 1935, pričom priemerný úhrn zrážok 23,1 milimetra predstavoval len 35 % priemeru za mesiac. V niektorých častiach krajiny bol zaznamenaný najsuchší júl v histórii.

Rieka Temža sa tiahne 356 kilometrov južným Anglickom, od Gloucestershire na západe cez centrum Londýna a na východe sa vlieva do mora v Essexe.

Prírodný prameň, ktorý rieku napája väčšinu leta vysychá. Podľa pozorovaní odborníkov na ochranu prírody však tento rok vyschnuté koryto rieky siaha podstatne ďalej ako v predchádzajúcich rokoch.

„Temža by za normálnych okolností pri svojom prameni bola asi 15 kilometrov späť proti prúdu," povedal agentúre Reuters Alisdair Naull, pracovník pre angažovanosť v organizácii Rivers Trust.

Extrémne horúčavy zasiahli aj Spojené kráľovstvo

Odborníčka na klímu a hydrologička z univerzity v Readingu Hannah Cloke uviedla, že nízke zrážky spôsobili, že hladiny riek a vodonosných vrstiev sú nízke. Okrem toho sa voda odoberá z vodných tokov na zavlažovanie plodín, dopĺňanie pitnej vody a na použitie v priemysle.

„Ak nám v auguste nezaprší, ak budeme mať následne aj suchú zimu, potom by sme mohli mať vážne problémy na jar a budúce leto. Reálne hrozí, že nebudeme mať žiadne zásoby vody," dodáva.

Podľa jej slov je obmedzenie používania vody pre jednotlivcov užitočné na to, aby pomohlo zmeniť postoj k používaniu vody. Dôležité je však podľa nej ešte niečo.

„Sú to investície do infraštruktúry a politika na zabránenie ďalšej zmeny klímy. To je to najdôležitejšie,“ vysvetľuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd