Vyvrcholí roj Perzeidov: Prichádzajú presne ako vždy

Veronika Sádovská

Meteorický roj typický svojom výskytom v auguste, je znova tu. Už teraz je ich možné pozorovať na jasnej nočnej oblohe.

Perzeidy sú veľmi presné. Každoročne sa začínajú objavovať koncom júla a svoj vrchol majú v strede augusta. Viditeľné budú do konca letných prázdnin, ale už nie v takom množstve.

Tak ako vždy, aj tohto roku vyvrcholia medzi 11. a 13. augustom. V týchto dňoch teda počet "padajúcich hviezd" na oblohe stúpa. 

Maximum perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta približne o 1. hodine v noci, druhé maximum by sa malo objaviť o 3. hodine v noci a tretie o 11. hodine, čo už v našom pásme nebudeme môcť pozorovať.

Nočné pozorovanie môže narušiť jas Mesiaca, keďže aktuálne máme len pár dní po splne. Počasie by však malo pozorovaniu priať, keďže nebo bude relatívne jasné.

Vo vrcholnom období budeme môcť narátať 20 až 40 meteorov za hodinu. Ich radiant vychádza zo súhvezdia Perzea, približne 75° na východným obzorom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd