Vzduch v Novom Dilí je extrémne znečistený. Hrozia choroby

Vzduch v Novom Dilí je extrémne znečistený. Hrozia choroby
Ľubomír Franko

Sever Indie má už roky veľké problémy so znečisteným vzduchom. Koncentrácie škodlivých častíc tam vysoko prekračujú povolené limity. V hlavnom meste chcú bežať maratón, ktorý môže byť veľmi nebezpečný. 

Výrazne znečistený vzduch komplikuje život obyvateľov Nového Dilí. Kvôli vypaľovaniu vo veľkej časti severnej polovice krajiny, prúdi dym aj smerom nad hlavné mesto Indie.

Okrem dymu je ale mesto známe aj vysokými koncentráciami smogových častíc ako napríklad PM 2.5. Vysoké koncentrácie týchto častíc spôsobujú u ľudí pľúcne choroby, kardiovaskulárne choroby a iné, no sú hlavne nebezpečné pre starších ľudí a astmatikov. 

Práve koncentrácia týchto častíc momentálne v meste výrazne prekračuje povolené limity. Napríklad na stanici štadiónu Jawaharlal Nehru dosahuje koncentrácia 202 μg/m3, čo je považované za nezdravé.

Pre porovnanie, v Bratislave aktuálne dosahuje koncentrácia 14 μg/m3 a v Košiciach 22 μg/m3. Hodnoty do 50 μg/m3 sú považované za zdravé, od 51 do 100  mierne, od 101 do 150 nezdravé pre senzitívne skupiny ľudí, 151 až 200 sú nezdravé.

Aj keď momentálne dosahuje koncentrácia častí v Novom Dilí ,,len" za nezdravé, priemerná denná koncentrácia tam dosahuje bežne aj viac ako 400 μg/m3, čo je už považované za extrémne nebezpečné. Najšpinavší vzduch je tam počas zimných mesiacov. 

Priemerné denné koncentrácie častíc za posledných 18 mesiacov v Novom Dilí
Priemerné denné koncentrácie častíc za posledných 18 mesiacov v Novom Dilí

V meste sa naviac počas najbližších dní ide konať niekoľko maratónov a polmaratónov, na ktorých by sa malo zúčastniť cez 40-tisíc ľudí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd