Západne od našej oblasti dnes očakávajú supercely s krúpami

Ľubomír Franko

V pondelok zasiahli strednú Európu intenzívne búrky, ktoré napáchali početné škody. V utorok sa očakávajú ďalšie búrky, ktoré môžu opäť priniesť nebezpečné prejavy.

Počasie v Európe je výrazne dynamické. Európska služba pre predpoveď nebezbečných búrok ESTOFEX vydala výstrahu pre mnohé krajiny.

Len tesne na západ od nášho územia sa očakávajú výrazné búrky. Prinesie ich studený front, ktorý sa bude nad Českom a Nemeckom vlniť.

Predpoveď búrok podľa služby Estofex.org
Predpoveď búrok podľa služby Estofex.org

Do oblasti Álp a na juh Česka a Nemecka prinesie výraznú dynamiku, následkom čoho budú vznikať supercelárne búrky.

Tie môžu v krátkom čase vyprodukovať prívalové zrážky, silný nárazový vietor, no hlavne môžu priniesť veľké krúpy.

Krúpy môžu dosiahnuť veľkosť aj niekoľkých centimetrov, čo môže predstavovať vysoké riziko pre ľudí, no takisto spôsobia aj väčšie škody.

Výrazné búrky sa okrem tejto oblasti očakávajú aj na juhu Balkánskeho polostrova, severne od Čierneho mora či na juhu Pobaltia.

Aj územie Slovenska dnes zasiahnu pomerne výrazné búrky. Vyskytnúť by sa mali najmä v Žilinskom kraji, no ďalšie môžu doraziť od západu vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd