Žilina sa ocitla bez elektriny. Čo sa stalo ?

Žilina Peter Minárik

Žilinu zasiahla včera pomerne intenzívna búrka, najmä čo sa týka bleskovej aktivity. Búrka spôsobila výpadok elektriny v mnohých častiach mesta na 1-2 hodiny.

V blízkosti rozvodne 110/22 kilovoltov na ulici Pri Rajčianke udrel včera večer blesk. Porucha na vysokonapäťovom zariadení spôsobila výpadok elektrickej energie na 30-tisíc odberných miestach.

Výpadok prúdu zastavil aj vlakovú dopravu na stanici Žilina, či trolejbusovú dopravu. Uviedol portál dnes24.

Informoval o tom tlačový hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš. Ako uviedol Gejdoš, v dôsledku intenzívnej búrky došlo včera večer krátko po 19:00 k výpadku transformátora Stredoslovenskej distribučnej (SSD), ktorý sa nachádza v zapuzdrenej transformovni na ulici Pri Rajčianke v žilinskom Závodí (na fotografii).

Vypnutie zariadenia znižujúceho napätie zo 110-tisíc na 22-tisíc voltov podľa neho znamenalo výpadok na ďalších 340 distribučných trafostaniciach v oblasti Žiliny. „Bez prúdu tak zostalo 30-tisíc odberných miest,“ upresnil hovorca.

Vďaka okamžitej reakcii dispečingu SSD a pohotovostným pracovníkom v uliciach mesta sa podarilo dodávku elektriny obnoviť všetkým zasiahnutých odberateľom približne do dvoch hodín.

Pomocou manipulácií s energetickými zariadeniami a zásobovania z iných liniek vedenia vysokého napätia zabezpečili energetici prúd všetkým odberateľom aj napriek tomu, že odstraňovanie poruchy bude trvať dlhšie. V dôsledku výpadku prúdu v centre mesta bol prerušený večerný program Staromestských slávností na Hlinkovom námestí. Podľa informácií Pavla Čorbu, vedúceho Odboru tlačového a zahraničných vecí Mesta Žilina, bol program prerušený zhruba hodinu, a to z bezpečnostných dôvodov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd