Zima sa podľa modelov môže vrátiť už ďalší víkend

Peter Minárik

Posledné výpočty numerických modelov naznačujú, že v priebehu budúceho víkendu môže čakať Európa vpád studeného vzduchu. Ak by sa tak stalo, tak by nás čakali celodenné mrazy a návrat snehu aj do nižších polôh.

Máme za sebou pomerne teplý víkend, ktorý priniesol rekordne vysoké hodnoty. V susednom Česku sa teplota dostala cez hranicu +19°C. U našich južných susedov zasa teplota pokorila hranicu +20°C. 

Veľmi teplo bolo aj na našom území. Najteplejšie bolo na juhozápade v oblasti Dunaja, kde teplota prekročila +17°C. Teplý bude aj pondelok, no numerické modely začali už počas víkendu kalkulovať s tým, že sa zima môže vrátiť a stať by sa tak mohlo už budúci víkend.

Vráti sa tuhá zima ?

Ako prvý začal o vpáde studeného vzduchu ,,uvažovať,, numerický model GFS. Ide o americký globálny predpovedný model, ktorý prevádzkuje National Centers for Environmental Prediction. 

Podľa tohto modelu by k nám mohol vpadnúť studený arktický vzduch z oblasti Ruska medzi tlakovou výšou, ktorá by sa mala rozkladať nad Fínskom a tlakovou nížou, ktorá sa prehĺbi nad južným Ruskom. Takto vyzerá predpoveď modelu GFS:

Veľmi podobné výstupy však včera priniesol aj model ECMWF. Tento model pre strednodobú predpoveď, ktorý prevádzkuje Európske centrum pre strednodobé predpovede patrí medzi najpresnejšie.

Rozloženie tlakových útvarov očakáva tento model mierne iné, no vplyv by mali mať rovnaký. Studený vzduch by mal vpadnúť do Európy medzi tlakovou výšou so stredom nad Škandináviou a tlakovou nížou so stredom nad západným Ruskom.

Prísť môžu silné mrazy a sneh

Ak by sa predpovede numerických modelov v nasledujúcich hodinách potvrdzovali, tak po teplom víkende by nás mohol zasiahnuť studený víkend s dennými maximálnymi teplotami na celom území pod bodom. 

Takto napríklad vyzerá automatizovaná predpoveď počasia pre nedeľu:

Zatiaľ však buďte relatívne pokojní. Ide o prvé výstupy numerických modelov, ktoré naznačujú chladnejší vývoj. Robiť konkrétne závery o tom, aký presne bude nasledujúci víkend ešte celkom nemožno a je pravdepodobné, že nakoniec sa môže všetko zmeniť. 

Situáciu však na našom webe budeme samozrejme aj naďalej sledovať a o všetkom podstatnom Vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd